Menu Luk

Danskere på Dramaten, 1

∗∗∗∗

3 søstre i harmonisk disharmoni

/Ulla Strømberg

På Dramaten, Stockholms svar på vores Det Kongelige Teater, vrimler det i dette efterår med danske kunstnere. Og lidt sjovt: ved en tilfældighed spiller Tjechov på flere scener. Instruktøren Emmet Feigenberg og scenografen Karin Betz tager sig af 3 Søstre på Lille Scene.

Det er blevet til et elegant, næsten klassisk møde med Tjechovs måske smukkeste tekst om længslen efter noget andet, her konkretiseret i Moskva. Moskva! Moskva, hvis bare man kan nå dertil og væk fra provinsen, bliver livet til at holde ud, tror de tre søstre i starten af stykket. Samme drøm, men ellers er de ganske forskellige. Den yngste vil arbejde og har endnu ikke mødt kærligheden. Den mellemste, Masja, er gift med sin gamle lærer, men møder forbigående kærligheden hos den charmerende Versjinin, mens Olga har resigneret for lang tid siden og ender som rektor med stort ansvar for andres børn.

 

Udenom er de forbirejsende militærfolk, som sidder på tilfældige stole rundt om i dagligstuen – afventende. Det er stilfærdigt, forventeligt og russisk på en før-revolutionær måde. Opgaven løses lydefrit hos alle skuespillere, instruktør og ikke mindst hos scenografen Karin Betz, der har skabt et inde/ude rum i tysk malerstil med associationer til en løvfældende, gul skov. Den kasselignende kulisse kan skubbes frem og alt for meget frem, så der til sidst slet ikke er aktionsrum for skuespillere. Ganske fikst med masser af psykologiserende hentydninger. Ligeså med kostumerne, der har en henslængt elegance. Til Moskva! er dog for tiden ikke så heldigt at råbe, men i teatret kan man godt, forhåbentlig da, abstrahere fra den konkrete nutid – blot helhedstanken er der.

Forfatter: Anton Tjechov

Instruktør: Emment Feigenberg

Scenograf: Karin Betz

Premiere: 4 9.2014

Dramaten.se