Menu Luk

∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Tankevækkende historie om krig og kærlighed.

De Standhaftige er en kærlighedshistorie mellem to mennesker, der kommer fra to vidt forskellige miljøer.  Militæret og balletten. Modsætninger mødes, og sød musik opstår, har vi set før. Det er opskriften på de fleste kærlighedshistorier på film. De Standhaftige er imidlertid specielt kendetegnet ved de mange lag, der ligger under selve fortællingen. Det er dem, der bærer filmen.

Første scene: Vi befinder os i Afghanistan i Helmand- provinsen. Vi se en gruppe danske soldater afpatruljere et område. Humøret er højt. De griner, fortæller dårlige vittigheder, vinker til nogle afghanske børn, de kender, da en af soldaterne træder på en mine, som eksploderer. Alt bliver uklart og tåget, og der er blod alle vegne. I næste scene befinder vi os på Rigshospitalet. Thomas(Mikkel Boe Følsgaard) er soldaten, der trådte på minen, og som i den forbindelse har mistet ben og noget af underlivet.

De Stanhaftige Thomas/Mikkel Boe Følsgaard & Nina/Silja Eriksen Jensen Directed by Lisa Ohlin Produced by Per Holst Asta Film production Photo Credit Rolf Konow

Foto: Rolf Konow

Thomas er traumatiseret og bitter og skubber sine kære, der gør alt, hvad der står i deres magt for at hjælpe ham, fra sig. På hospitalet møder han balletdanseren Sofie(Cecilie Lassen) hvis syge faster Ruth(Karen -Lise Mynster) går til genoptræning samme sted. Sofie tilbyder at hjælpe Thomas med genoptræning. Hun har via sit arbejde som balletdanser en anden indgangsvinkel til træning end hospitalets læger og fysioterapeuter. Thomas er ikke interesseret. Hårdt presset får hun alligevel lov til at hjælpe ham.

Krydsklipningen mellem træningssalen på Det Kgl. Teater, hvor vi ser unge, smukke og stærke balletdansere, der hopper og springer og har kontrol over hver eneste bevægelse i deres krop, og træningssalen på hospitalet, hvor patienterne netop ikke har kontrol over selv de mest basale bevægelser, virker stærk. Her fungerer filmen rigtig godt.

Ligeledes er der en anden stærk scene, hvor Sofie kører Thomas en tur i rullestol omkring Søerne i København. Et motionshold løber forbi i hurtigt tempo. Man ser fortvivlelsen i Thomas øjne, og man kan ikke undgå at blive dybt berørt.

Det er Cecilie Lassens debut på det hvide lærred. Hun er oprindelig balletdanser på Det Kongelige Teater, men måtte opgive karrieren pga. skader. Hun er meget overbevisende som Sofie.

Foto: Rolf Konow

Foto: Rolf Konow

Mikkel Boe Følsgaard som Thomas kammer af og til over i sine vredesudbrud og frustrationer, men er også udmærket. Før filmens optagelse trænede han to måneder med en krigsveteran, som netop havde mistet begge ben i felten.

Filmen er inspireret af Danish Wounded Warriors Project. Et projekt der startede i 2009, hvor balletdansere på frivillig basis begyndte at træne krigsveteraner. Det faktum at filmen har rod i virkeligheden, gør den særlig gribende.

Foto: Rolf Konow

Foto: Rolf Konow

De Standhaftige er ikke banebrydende. Den er sentimental og bliver indimellem for eksplicit i sit budskab. Når det er sagt, er det en bevægende og stærk film. Man bliver dybt berørt og sender taknemmelige tanker til de unge mennesker, der frivilligt drager i krig i lande fjernt fra Danmark for at kæmpe for vores værdier

Bag filmen står den svenske instruktør Lisa Ohlin

Trailer: SF Film

Instruktør: Lisa Ohlin

Premiere: 7. april 2016