Kulturkupeen

Den Sidste Gentleman

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Bare hans navn kan få mange kvindehjerter til at banke. Jeg melder mig under fanerne. Hans charme, karismatiske udstråling og good looks har skaffet ham en ekstraordinær filmkarriere. Den 82 årige Robert Redford er en legende indenfor filmverdenen.

I denne, efter hans eget udsagn, sidste film spiller han bankrøveren Forrest Tucker. Ikke en helt almindelig rå en af slagsen, men en betænksom og høflig mand, der ikke vil nogen ondt, men blot har en passion for at røve banker. Han opererer med sin Over-the-Hill-Gang bande, bestående af to jævnaldrende banditter, der som Tucker er venligsindede og lidet aggressive. Historien bygger på virkelighedens Forrest Tucker, en erfaren bankrøver som det lykkedes at flygte ikke mindre end 18 gange fra de stærkt bevogtede fængsler i USA, og som fortsatte sin karriere til han var over 80 år gammel.

Banner: Scanbox Entertainment

Filmen foregår i 1980erne og begynder med at Tucker, som på det tidspunkt netop er over firs, endnu engang begår et bankrøveri stille og roligt, hvorefter han kører væk med politiet i hælene. Det lykkes ham at slippe fra dem, skifte bil, og han ender på en tankstation, hvor han møder den jævnaldrende Jewels(Sissy Sapacek). Sød musik opstår, og da hun spørger ham om hans profession, og han fortæller hende sandheden, tror hun selvsagt ikke på ham. Det bliver ikke det eneste væbnede røveri vi er vidne til. Politimanden John Hunt(Casey Affleck) bliver sat på hvervet at fange den gamle vaneforbryder, hvilket viser sig ikke at være let.

Foto:Scanbox Entertainment

Det er ikke så tit, at vi på film ser ældre stærkt rynkede ansigter. Den sidste Gentleman er undtagelsen. Her finder vi i ultranære billeder Redford med masser af furer og rynker, let krogede hænder og en lidt anstrengt og stiv gang.  Der er ingen slørende linse til at dække alderen. I slutningen af filmen ser vi ham som ung igen i en række stills fra Redfords imponerende karriere. Herunder film som Butch Casssidy and the Kid(1969), Vores Bedste År(1973), Alle Præsidentens mænd (1976) m.v.

Redford siger om sin rolle i Den Sidste Gentleman: Denne film skal først og fremmest være sjov. Forrest er en vidunderlig , kompliceret karakter, så fuld af liv og en mand der elsker spænding og fare, men for ham handlede det også om at have det sjovt”. Den Sidste Gentleman har da også humor og lune, men selve karakteren Tucker mangler karakterudvikling og dybde, hvilket understreges af en ofte ironisk lidt distancerende dialog.

 Foto:Scanbox Entertainment

Den sidste Gentleman er ikke kronen på Redfords glorværdige karriere, men en seværdig film ikke mindst for de mange af os, der har været lidt lun på ham og har fulgt ham gennem hans lange karriere.

Instruktør: David Lowery
Premiere: 4. april 2019

Banner, Fotos og trailer: Scanbox Entertainment