Kulturkupeen

Djævelens Lærling – spillet i telt på Refshaleøen, København.

∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Ulla Strømberg.

Djævelens Lærling  – ny musical fra Selskabet Heltemus.

Et stort, flot, rødt cirkustelt er opstillet ude i det fashionable hjørne af Refshaleøen, tæt ved CC–galleriet og madstedet Reffen. Så kan man vist ikke være mere chic. 

”Djævelens Lærling” er en ganske vellykket, splinterny musical bygget over Kenneth Bøgh Andersens prisbelønnede bog af samme navn fra 2005.  Bogen er i fantasy-genren og henvender sig til børn og unge, mens musicalen vel er tænkt til alle.

Pressebillede.

Takket være den garvede instruktør Peter Langdal som kampleder, får materialet et maksimalt professionelt udtryk. Der er fart over feltet, og alle agerer muntert. Historien udvikler sig i flere fysiske niveauer, mens spillerne svæver rundt, som man nok gør derned i helvede, når man altså har store, sorte vinger.

Med Peter Langdal kommer der en underfundig dimension ind i det hele, noget som ofte mangler i Fredericia Teaters forestillinger. Tekstforfatterne er nemlig hentet i Fredericia, mens komponisten er amerikansk. Teksten er velfungerende uden falbelader og ligeså musikken, der afleveres af et stort orkester, som slider i det og er sjove at se på i deres halloween-kostumer som skeletter.

 I det hele taget er forestillingen overvældende i al sine mangfoldighed: det store live orkester, de mange dansere, sangere og skuespillere og så alle de gode kræfter bag og oppe i følgespots etc. .  Produktionsselskabet Heltemus er ambitiøst og fortsætter ufortrødent efter ”Ronja Røverdatter”, ”Into the Woods” og ”Green Days American Idiot”. Imponerende i det teater-konkurrencesamfund, vi lever i.

Hatten af for initiativ og engagement. ”Djævelens Lærling” er i øvrigt en god historie, og så er den dansk. Den flinke dreng Filip Engell gør alt det rigtige og har derfor ingen kammerater. Han er velopdragen, læser lektier og er sød ved sin moder. Da han bliver kørt ned af en bil, ryger han ved en fejltagelse i Helvedet, hvor den store chef, Fanden selv med horn i panden, vil have sig en efterfølger. Og så skal flinke Filip omskoles.

Pressebillede.

På halvanden time bliver han ond og svigagtig og får både horn og vinger.  Så det kan man jo lære meget af. Mørkets kræfter er hurtige. Heldigvis kommer det gode op i ham, Fanden selv får alligevel ikke brug for ham, og søde, engleagtige Filip kan vende tilbage til sit jordiske liv hos moderen.

Det er ikke nogen speciel djævelsk sound, som den kvindelige amerikanske komponist Madeline Myers har hittet på. Og det er måske den største anke. For showet kører, og skuespillerne med den unge Oscar Dietz agerer overbevisende, velsyngende og nuanceret både som dengse og djævelunge. Den ligeledes unge  Sofie Amalie Kronborg Christensen, ud af Heltemus-dynastiet,  er sund og sød som den unge pige på jorden og også dernede i mørket.  De store kegler tager Kasper Leisner dog som Fanden selv. Han er høj, flot og har den rette dybe stemme. Kostumerne ved Camilla Bjørnvad er i øvrigt sjove og fantasifulde uden at stikke for meget af.

(PR-billede).

Forestillingen kommer sikkert i havn, også takket være en altid snurrig Søren Hauch Fausbøll samt Torben Zeller og flere andre, der går ind for løjerne og balancerer på de flotte hylder og neonoplyste stilladser skabt af scenografen  Eilev Skinnarmo.

Der er styr på det hele,og ”Djævelens Lærling” lykkes som professionelt håndværk – mens musikken godt måtte have været mere end blot velsmurt og mainstream. Gerne mere moderne!

Fortællingen går aldrig i stå, men er dog for lang. Hvis børn og barnlige sjæle skal kunne klare strabadserne, så er tre timer for meget, og kl.23 for sent at slutte derude i mørket på Refshaleøen. Længere borte ligger Helvede måske heller ikke. Mørkt er der.

 

Manuskript: Mads Æbeløe og Philip LaZebnik efter Kenneth Bøgh Andersens roman ’Djævelens lærling’.

Instruktion: Peter Langdal.

Scenograf: Eilev Skinnarmo

Kostumer: Camilla Bjørnvad, 

Komponist: Madeline Myers.

 

’Djævelens lærling’ spiller til og med  25. november i etstort rødt  telt på Refshalevej 167 B. Senere på turné til Musikhuset i Aalborg, Kongrescentret i Herning og Musikhuset i Aarhus.

Medvirkende:

Kasper Leisner

Djævelen

Oscar Dietz

Filip Engell

Sofie Amalie Kronborg Christensen

Satina

Christina Elisabeth Mørkøre

Ravine

Mikkel Moltke Hvilsom

Lucifax

Søren Hauch Fausbøll

Skumleskæg

Torben Zeller

Mortimer

Sandra Elsfort

Filips mor

Mikkel Vadsholt

Sortehorn

Astrid Højgaard Lundgreen

Demeona

Frederik Espenhain
Fluks

Arthur Meland

Knurre Valfod

Samt et ensemble bestående af:

Anne Suppli, Bjarke Atterdag, Helmer Solberg, Jonas Suurballe, Kristian Jensen og Thea Boel Gjerum.

Desuden medvirker børneskuespillerne:

Sander Hersted Lauridsen, Anne Frederikke Heerulff Christiansen, Louisa Larsen, Martha Fogh Duelund, Rebekka Meland, Victoria Bech, Viktor Elias Meland m.fl.

Castet akkompagneres af et live orkester bestående af i alt 7 musikere.

 

Producent: Heltemus Production ApS

 

I København i November 20198 – derefter på turné.

www.djævelenslærling.dk