Kulturkupeen

Doktor Carl von Cosels hemmelige liv. Limfjordsteatret. Turné.

∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Ulla Strømberg. (Oplevet i Herlev Teater)

“Doktor Carl von Cosels hemmelige liv – en sand historie om grænseløs kærlighed”.

Limfjordsteatret diverterer nu med en meget mærkelig historie, taget fra virkelighedens 20. århundrede. Tiden skrues tilbage til 1930-ernes Florida, hvor den tyske forsker og røntgenspecialist Carl von Cosel får et særligt forhold til en af sine patienter. Det er en ung, cubanskfødt kvinde, som lider af tuberkuløse og siden dør af det. Men Carl von Cosel tror, at han er forbundet med hende til evig tid. Så et par år efter hendes død og begravelse i et lille mausoleum, som han bekoster, får han smuglet hendes rester hjem i privaten. Han lever derefter nogle år med mumiet, – indtil hendes familie fatter mistanke. Så slutter festen og forestillingen.


Limfjordsteatret “Dr. Cosel”. Sune C. Abel, Lasse Pop og musikerne, Kim Fast Jensen og Bastian Popp.Foto: © Lars Horn / Baghuset.

Det er en makaber historie, der kan fortolkes på mange ledder, men også blot iagttages som en tidslomme fra en tid, man nok ikke har lyst til at huske alt for godt.

Det med mærkværdige stemninger er ganske karakteristisk for Limfjordsteatrets Lasse Popp og co.   Skuespilleren og sangeren Lasse Popp med sin snigende gang, krumme krop  og spændende stemme er her fortælleren, der går tæt på titelfiguren. Men Popps armbevægelser er denne gang for makabre og fjerner fokus fra titelpersonen. Den smukke, stemningsfulde scenografi er skabt af Kim fast Jensen og består blot nogle trævægge/borde  og  nogle projektioner, som har en interessant lighed med datidens fotografier.  Musikken dirigeres af Bastian Popp og Kim Fast Jensen fra to pulte på siderne af den dunkelt oplyste scene.

Som vanligt hos Limfjordsteatret lulles man ind i en fascinerende, musikalsk slowmotionstemning.  Men både fortæller og musikere er nærmest i privat tøj: stramme bukser og for Bastian Popps vedkommende bare fødder her i november. Det distraherer og giver alle mulige modsatrettede associationer. For nogen teaterkoncert er det her langt fra.


Limfjordsteatret “Dr. Cosel”. Sune C. Abel, Lasse Pop og musikerne, Kim Fast Jensen og Bastian Popp. Foto: © Lars Horn / Baghuset.

Den mærkværdige titelperson med nekrofile tilbøjeligheder spilles af Sune C. Abel, der sammen med Lasse Popp har udviklet ideen og skrevet manuskriptet. Men Sune C. Abel synes upræcis i sin joviale spillestil og  er dermed langt væk fra den tyske videnskabsmand, der vist også løj om sine uddannelser. Derved bliver figuren, som er klædt i tilforladeligt, halvkrøllet tweed, mindre farlig, men sværere at afkode. Hans sprog synes også lidt for almindeligt.

Limfjordsteatret “Dr. Cosel”. Sune C. Abel, Lasse Pop og musikerne, Kim Fast Jensen og Bastian Popp.Foto: © Lars Horn / Baghuset.

Hvorfor Limfjordsteatret overhovedet finder på at fortælle historien om en nekrofil tysk/amerikaner kan undre. Men som teatret selv skriver, er det også beretningen om en kærlighed så stor, at den overgik virkelighedens vilkår.

Teatrets leder Gitta Malling har instruere. Der skal nok være nogen, der kan forstå Carl von Cosel og hans gøren og laden, men jeg havde nok foretrukket, at alle de gode og dygtige kræfter i Nykøbing Mors blev brugt på noget andet – ikke nødvendigvis mainstream teater, men blot mere musikalsk blomstrende. De har både evnerne og kræfterne til det i Limfjordsteatret.


Limfjordsteatret “Dr. Cosel”. Sune C. Abel, Lasse Pop og musikerne, Kim Fast Jensen og Bastian Popp.Foto: © Lars Horn / Baghuset.

 

Medvirkende:
Doktor Carl von Cosel: Sune C. Abel
Sanger, fortæller og tankeskræmsel: Lasse Popp 
Animation, instrumentbygger og musiker: Kim Fast Jensen
Komponist og musiker: Bastian Popp
Ide og manuskript: Lasse Popp og Sune C. Abel
Instruktion og teaterleder: Gitta Malling
Scenografi: Kim Fast Jensen
Kostumer: Lene Bek Nielsen
Rekvisitter: Leif Lundgaard
Lys: Rasmus Hvilshøj Pedersen 
Administrator: Tore Müller
Bogholder: Kirsten Eg
Grafiker: Majken Larsen Popp
Presse: Anne-Mette Riis
Teaterpædagog og -formidler: Charlotte Olling Rebsdorf
Husalf: Nina Petersen

www.limfjordsteatret.dk