Kulturkupeen

DOLLY PARTON: A MUSICARES TRIBUTE

∗∗∗∗

Af: Eva Zierau.

Flot koncertfilm på Netflix.

Dolly Parton, amerikansk country musiks ukronede dronning, behøver næppe introduktion. Den 75 årige sanger er et elsket ikon og kendt over hele verden. Hendes iørefaldende sange appellerer til alle generationer. Tænk bare på mega-hittene Joleen, I will always love you og 9 to 5. Sange om livets lykkelige og smertefulde stunder vi alle kan synge med på. Det er blevet til ca. 3000 sange fra hendes hånd. I 2019 blev hun æret med prisen A MUSICARES TRIBUTE, en pris som er en hyldest af Partons lange karriere. Prisen er tidligere gået til andre kendte koryfæer inden for musikkens verden som Paul McCartney, Elton John, Aretha Franklin, Bruce Springsteen, Lionel Richie og Neil Young, for at bare at nævne nogle stykker.

Plakat: Netflix

I DOLLY PARTON: A MUSICARES TRIBUTE ser vi forskellige kendte kunstnere optræde med deres fortolkning af nogle af Dolly Partons mest populære sange. I will always love you  bliver smukt fortolket af Yolanda Adams. Nora Johnes synger The Grass is Blue, Chris Stapleton 9-5, Katy Perry og  Kacey Musgraves synger Here you come again og Miley Cyrus og Shawn Mendes intonerer Dolly Partons ikoniske duet Islands in the stream er blot få eksempler på sange I filmen fra Dolly Partons store sangskat. Vi ser hovedpersonen selv sidde med højt sølvfarvet hår, sin ikoniske barm og et flot smil på en af de første rækker blandt tilskuerne.

Henimod slutningen af koncerten går hun selv på scenen og synger My coat of many colours, en sang der signalerer hendes lange rejse fra fattige kår til superstjerne. En rørende scene.

Foto: Netflix

Dolly Parton er født i 1946 og voksede op på landet i Tennessee, som 4. barn ud af en søskendeflok på 12. Der var ikke mange penge at rutte med i hendes barndom. I 1964 flyttede hun som 18. årig til Nashville, dagen efter at hun havde afsluttet highschool, kun medbringende en kuffert med personlige ejendele og nogle sange, som hun havde skrevet. Nashville er som bekendt en stor musikby og arnestedet for countrymusik. Hun begyndte at tjene penge ved at skrive sange til andre kunstnere og senere også til sig selv. Snart skrev hun det ene hit efter hinanden. I will always love you er hendes største hit nogensinde ikke mindst takket være Whitney Houstons smukke og kraftfulde fortolkning af sangen i filmen Bodyguard. Dolly Parton er ud over at være sanger, skuespiller også forfatter og ikke mindst filantrop. Desuden er hun medejer af forlystelsesparken Dollywood. En kvinde med mange jern i ilden.

DOLLY PARTON: A MUSICARES TRIBUTE er en medrivende og flot musikfilm, en hyldest til en stor kunstner, der i gennem sin knap 60 årige karriere på verdensplan har berørt millioner af hjerter. Filmen er også en hyldest til countrymusikken, den amerikanske musiks sjæl. Selv siger Dolly Parton i filmen, at hun har glædet sig meget til at se og høre andre fortolke hendes sange. Det gør de flot, men det havde nu ikke gjort noget, hvis den fem gange grammy-vindende sangfugl selv havde stået lidt længere på scenen.

Produktion: NETFLIX
Trailer: Netflix

Premiere: 7. april 2021

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *