Kulturkupeen

Dommeren

∗∗∗∗

I barndommens skygge.

Dommeren er et såkaldt court room drama og alligevel ikke. I over halvdelen af filmen befinder vi os ganske vist i en retssal, men det er ikke dér, det egentlige drama udspiller sig. Det er historien om et problematisk forhold mellem far og søn, der er i fokus.

På overfladen er Hank Palmer(Robert Downey Jr.) en succes. Han er en tjekket rig forsvarsadvokat med ry for i retten at kunne få selv de mest bedrageriske klienter frifundet. Han bor i Chicago og i et pragtfuldt hus med sin smukke hustru og datter. Helt så idyllisk er det dog ikke. Konen vil skilles. Hun er træt af at sidde i hjemme og vente på ham og har fundet andre græsgange.

En dag får Hank en opringning, om at hans mor er død, og han tager hjem for at deltage i begravelsen. Hans far Joseph Palmer(Robert Duval), som er dommer i den lille by Carlinville i Indiana, giver ham ikke just en varm modtagelse. Gamle uoverensstemmelser bryder ud i lys lue, og Hank kan ikke hurtigt nok forlade barndomshjemmet. Han når dog ikke længere end til flyet, da der tikker en besked ind på hans telefon om, at Joseph er kørt galt og har dræbt en mand, der viser sig at være en morder, som Joseph i sin tid har dømt. Hank ender meget mod sin fars vilje med at forsvare ham, der nu er anklaget for drab. Langsomt bliver vi vidne til årsagen til deres dybe uoverensstemmelser.

Foto: Warner Bros Pictures

Dommeren er fyldt med klicheer. Vi har at gøre med den traditionelle historie om en søns kamp for at blive accepteret af sin far. Såvel advokat som dommerstanden får et skud for boven. Hank er Carl Smart typen. Selvpromoverende, egoistisk og usympatisk, og Joseph er forstokket og snæversynet. Når det er sagt, banker der et varmt hjerte i begge, men man skal grave langt for at finde det.

Den flere gange oscarnominerede Downey Jr., som pt. er en de helt store skuespillere på det amerikanske hvide lærred, formår at gøre Hank til en interessant flerdimensionel figur. Umiddelbart er det ham, der bærer filmen. Duval, der gennem sin lange karriere både har været nomineret til adskillige oscars og også har vundet en, gør det udmærket som Joseph. Hans karakter er imidlertid mere unuanceret og stereotyp.

Instruktøren  David  Dobkin er specielt kendt for blockbuster komedier som f.eks. Wedding Crashers(2005). I Dommeren er der også en del humor, hvilket virker forløsende på det tunge plot.

Visuelt er filmen flot og farvemættet ikke mindst i begyndelsen med mange smukke skud over Chicago i fugleperspektiv.

Filmen varer to timer og 22 minutter, og det er længere end historien kan bære . En i øvrigt flot og underholdende film.

Trailer: Warner Bros Pictures

Instruktør: David Dobkin

Premiere: 27. november 2014