Kulturkupeen

Elvis

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Den Oscarnominerede visionære australske filmskaber, Baz Luhrmann, som bl.a. står bag filmene The Great Gastby(2013) og Moulin Rouge (2001) er nu igen aktuel med en storfilm: Elvis. The King of Rock n’ Roll.

Elvis Presleys sangkatalog er stadig populært, selv om han havde sin storhedstid fra 50’erne og frem til sin død i 1977. Han er en af popmusikkens største og mest betydningsfulde kunstnere på linje med grupper som The Beatles og The Rolling Stones.

Filmen fører os bag Elvis´ ikon status, succes og deroute. Her spiller Oberst Tom Parker(Tom Hanks) en central rolle. En fusentaster af rang, som udgiver sig for at være en erfaren og kendt manager. Han ser potentialet i Elvis’ musikalske talent, får en særdeles lukrativ deal med den unge og uerfarne Elvis(Austin Butler) og styrer hele hans karriere med hård hånd.

Foto: Hugh Stewart

I filmen følger vi Elvis karriere fra dens spæde start i midt 50erne til hans død. Vi ser ham holde store koncerter for skrigende fans, følger hans turbulente ægteskab med Priscilla Presley,  hans vej mod tinderne og hans afhængighed af stoffer. Vi er i begyndelse af hans karriere vidne til den hvide middelklasses forargelse over, at hans musik på mange måder minder om den på det tidspunkt ringeagtede soul musik, der var særlig populær blandt de sorte i 50erne, hvor der jo stadig var apartheid i Sydstaterne.

Tom Hanks siger om sin rolle som Parker: Han var både genial og en slyngel. Han var meget disciplineret, en smart forretningsmand. En pioner i den type af showbusiness, som ikke eksisterede før Elvis Presley.

Foto Hugh Stewart

Hanks yder en stærk præstation som Parker, der på en gang snylter sig til egen rigdom, men også har en intuitiv forståelse for at promovere Elvis´ karriere, så det lykkes ham at blive en af verdens største entertainere.

Den knap så kendte 31 årige Austin Butler er god som Elvis. I begyndelsen af filmen syntes jeg, at han virkede lidt intetsigende. Det var i hvert fald ikke det billede, jeg havde af Elvis som helt ung. Men som filmen skrider frem, bliver Butler bedre og bedre til at skitsere Elvis’ mange facetter og enorme musikalske talent.

Visuelt er det en særdeles flot og farverig film, der spænder vidt fra Elvis Presleys tidligere år både privat og professionelt, til hans senere karriere, hvor han udgiver et væld af plader og i perioden 1969-1976 afholder mere end 600 udsolgte koncerter i Las Vegas.  I et godt flow får vi serveret en unik og spektakulær karriere indenfor popmusikken.

Historien dykker ned i den komplekse dynamik mellem Presley og Parker, der strækker sig over 20 år fra Presleys’ debut som sanger til hans stjernestatus.

Er man Elvis fan, er denne kontrastfyldte og kulørte film et must. Den er på en gang opløftende og tragisk. Den tryllebinder med en dramatisk historie, flotte scener, fascinerende karakterer og et hav af kendte iørefaldende melodier fra Elvis’ imponerende sangkatalog.

Instruktør: Baz Luhrmann

Premiere: 23. juni 2022

Spilletid: 159 min.

Censur: Tilladt for børn fra 11 år

Plakat: Warner Bros

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *