Kulturkupeen

Playground

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Den belgiske instruktør og manuskriptforfatter Laura Wandels debutfilm Playground er trods titlen gennem ubehagelig. Filmen ligger langt fra den typiske børne-og ungdomsfilm, der typisk indgyder håb, så man trods alt kan gå opløftet fra biografen. Det gør man ikke efter at have set denne film.

Den syv årige Nora(skal starte på den skole, hvor hendes storebror Abel går. Hun er meget beklemt ved situationen og bliver modvilligt revet fra sin fars arme. Fortabt og bange opsøger hun Abel i skolegården, men han skubber hende fra sig.

Foto: Angel Films

Snart finder hun ud af, at der hersker særlige sociale koder i skolegården. Kan man ikke indordne sig, bliver man mobbet. Mobning er åbenlys, og gårdvagterne ser ofte igennem fingre med den. Man krummer tæer. Hvorfor slår lærer og gårdvagter ikke hårdt ned på mobbernes adfærd? Ofte bliver offeret selv mobber for ikke at forblive offer.

Filmen har kun reallyd og således ingen underlægningsmusik, hvilket får den til at virke nærmest dokumentarisk.

Foto: Angel Films

Playground er en stærk og rystende film, der siger noget om skolelærernes enorme ansvar, som de ikke lever op til  iPlayground. Man tænker med gru på alle de børn på skoler og andre institutioner, der grundet interne magtkampe, bliver udsat for grov chikane fra deres kammerater.

Vi ser Noras arbejdsløse far aflevere Nora i skolen hver morgen. Langsomt bliver han opmærksom på, at der er et problem. Vi hverken ser eller hører om moren. Nora er således med en arbejdsløs far og en fraværende mor på flere parametre sårbar og anderledes.

Foto: Angel Films

Filmen er lavet ud fra Nora’s perspektiv for som Laura Wandel siger: At komme så tæt på hvad Nora gør og føler, som muligt. Man føler sig ganske rigtigt helt inde under huden på den lille pige.

Playground er ingen blockbuster, men det er en vigtig film, som man, selv om den er ubehagelig, bliver klogere af. Det vil være oplagt at invitere større børn med ind og se filmen. Der er meget at tale om bagefter.

Filmen var i 2022 shortlistet til en Oscar i kategorien “Bedste udenlandske film”. Den vandt kritikerprisen ved Cannes Film Festival 2021.

Instruktør: Laura Wandel

Medvirkende: Maya Vanderbeque, Günter Duret, Lena Girard Voss

Premiere 23. juni 2022

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *