Menu Luk

Et Svært År

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Mange af os husker filmen De Urørlige. En komedie, som ramte de danske biografer i 2012 om en lam fransk rigmand, der sidder i kørestol og hans hjælper. Det lyder som en alvorlig film, men det er den ikke. Den er rigtig sjov og blev også en kæmpe succes.

Plakat: Scanbox

Nu er De Urørliges instruktører Olivier Nakache og Éric Toledano kommet med en ny fransk filmkomedie Et Svært År, der handler om overforbrug og klimaangst.

Albert Laprade(Pio Marmai) og Bruno Ambrosi (Jonathan Cohen) har et stort overforbrug og står i gæld til op over begge ører. De arbejder som bagage medarbejdere i Paris’ lufthavn. Ved siden af tjener de penge ved at indløse kasseret flaskepant. De har nærmest verdensrekord i forbrugslån, og skylder penge alle vegne. Hårdt presset melder de sig ind i en støttegruppe for oveforbrugere. Rundbordssamtaler er i deres optik dræbende kedelige og hører ikke just til deres spidskompetencer.

Foto: Scanbox

Ved et tilfælde støder de på nogle klimaaktivister, der inviterer dem til et møde. Selve sagen interesserer dem ikke synderligt, men der bliver serveret gratis øl og chips til mødet. Så hvorfor ikke dukke op? Snart finder de ud af, at det kan have visse fordele at blive del af gruppen, og de begynder at deltage i dens manifestationer på byens gader og stræder.

Foto: Scanbox

Et svært år handler om de to fusentastere og vores klima. Filmen foregår i Paris, der som altid er en betagende filmkulisse.

Pio Marman og Jonatham Cohen er charmerende og sjove som Albert og Bruno, der gør alt for at holde paraderne oppe og give sig ud for at være andre end de i virkeligheden er.

Filmen foregår meget passende på en Black Friday i november måned. Dagen hvor alle købelystne går amok i forretningernes tilbuds varer.

Foto: Scanbox

Filmens slutning er i min optik for konstrueret, men alt i alt en seværdig og sjov film, der sætter klimaproblemer ind i et humoristisk perspektiv.

Trailer: Scanbox

Instruktører og manuskript: Olivier Nakache, Éric Toledano

Medvirkende: Noémie Merlant, Mathieu Amalric, Jonathan Cohen, Pio Marmaï

Længde: 120 minutter

Genre: Komedie

Originaltitel: Une Année Difficile

Sprog: Fransk

Censur: 7 år

Premiere: 16. november 2023

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *