Kulturkupeen

Familiefesten

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Sjovt og underholdende kammerspil..

I dag er det min fødselsdag, og jeg vil kun tale om gode ting – Det er det eneste Andrea(Catherine Deneuve) ønsker sig til sin 70 års fødselsdagsfest for familien. En kvinde i sit livs efterår, som bare vil være sammen med sine nærmeste og have en dejlig dag. Det går imidlertid ikke lige, som hun har drømt om.

Foto:41Shadows

Vi befinder os på en charmerende fransk gammel nedslidt landejendom, hvor Andrea og hendes mand Jean (Alain Artur) og Andreas barnebarn Emma bor. Der skal være familiefest. Andreas to sønner den sympatiske, hårdtarbejdende Vincent (Cédric Kahn) med kone og to børn samt den hippieagtige fallerede fotograf Romain(Vincent  Macaigne) med sin nye kæreste Rosita ankommer for at fejre Andreas fødselsdag. Romain har medbragt sit kamera, så han kan lave en dokumentarfilm, om sin mors store dag. Han er overbevist om, at filmen bliver hans store gennembrud. Vincents børn øver på et teaterstykke, de har forberedt til deres farmor. Humøret er højt, og alt tegner til at det bliver en skøn dag, indtil telefonen ringer og Andreas datter Claire (Emmanuelle Bercot), der har efterladt sin egen datter Emma hos Andrea og Jean i tre år for at flytte til USA, er i røret.  I al den tid har Claire så at sige ikke givet lyd fra sig. Emma har svært ved at tilgive sin mor og siger tørt: Hvis mor flytter ind, flytter jeg ud.

Foto:41Shadows

Claire er kommet for at kræve, hvad der er hendes, nemlig den ejendom hvor Andrea, Jean og Emma bor i. Det viser sig, at Claire er datter af Andreas tidligere kæreste, som ejede ejendommen. Da han døde arvede Claire den, og lod sin mor bo der.

Nu er Claire kommet for at sælge huset og realisere sin arv. Familien er ikke just begejstret for at blive smidt ud. Claire er mentalt uligevægtig og har været indlagt på psykiatriske afdelinger flere gange, både i Frankrig og i USA. Får hun 200.000 Euro, fyrer hun dem af med det samme siger Vincent. Hun stjæler i butikkerne og er, iflg. sine søskende, mildest talt utilregnelig.

Alt imens forbereder familien fødselsdags frokosten. Det er ret hyggeligt. Snakken går. Hele familien er i gang, og man får helt lyst til selv at deltage i såvel arbejdet som festlighederne. Der bliver holdt rørende taler. Der danses ind mellem retterne, og børnebørnene optræder med et teaterstykke til deres bedstemor. Under det hele lurer en uundgåelig familiefejde.

Foto:41Shadows

Familiefesten handler om de svære familierelationer. Alle har store forventninger til at mødes, og så pludselig sker der noget. Overfladen krakelerer og skeletterne vælter ud af skabet. Det faktum, at et af familiemedlemmerne derudover er psykisk ustabil, gør det ikke nemmere. Claire balancerer på et knivsæg. Er hun syg eller bare anderledes? Det kunne måske være belejligt, hvis man antog, at Claire var så psykisk syg, at hun burde indlægges og ikke var i stand til at overskue sine økonomiske dispositioner, forslår Romains nye kæreste Rosita henkastet.

Claires reaktionsmønstre er afvigende. Man får ondt af hende og sidder ind imellem og krummer tæer, når hun med sine racistiske tendenser fører sig frem for fuld udblæsning. Emmanuelle Bercot yder en imponerende præstation som den uforudsigelige Claire.

Catherine Deneuve er som forventet glimrende som kvinden, der forsøger at gyde olie på de oprørte vande i den stridende familie, hvor der er mange uforløste følelser i spil. Vi har for nylig set hende i Claire Darling, hvor hun også spillede husets matriark.

Den 77 årige Deneuve er som bekendt en af fransk films største skuespillerinder. Hendes karriere rækker mere end 50 år tilbage med klassikere som Jacques Demy’s  Pigen med Paraplyerne(1964) og Luis Bunuel´s  Dagens Skønhed(1967). Der er en ro og tyngde ved denne skønne ældre kvinde.

Foto:41Shadows

Bag filmen står den prisbelønnede Cédric Kahn, der i øvrigt selv spiller med i filmen som broderen Vincent.

Enkelte steder kammer filmen over, bliver for neurotisk, overdrevet, f.eks. i en scene med den nærmest infantile wanabe fotograf Romain, hvor han i en hashrus i sin brors bil kører vandvidskørsel med Rosita. Der er også nogle scener med Claire, hvor man kan synes, at der er skruet lige lovlig meget op for dramatikken og ned for realismen.

Overordnet er Familiefesten imidlertid sjov og underholdende..

Instruktør: Cédric Kahn
 

Trailer: 41Shadows

Premiere: 30. juli 2020

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *