Menu Luk

∗∗∗∗∗

Flot romantisk periodedrama.

Sikke en film. Ren fornøjelse for romantiske sjæle. Far from the Madding Crowd bygger på den britiske forfatter Thomas Hardys litterære klassiker fra 1874 om en ung og viljestærk kvindes valg mellem tre bejlere og hendes ønske om at bevare sin selvstændighed og økonomiske uafhængighed i Victoria-tidens patriarkalske samfund.

Foto: Fox Film og SF Film

Vi befinder os i Dorset i det Sydvestlige England. Den smukke og viljestærke Bathsheba Everdene(Carey Mulligan) arver et gods af sin onkel og beslutter, på trods af, at hun ikke har begreb om, hvordan man driver sådant et, at drive det selv. Det er ikke nemt, og i begyndelsen er der ingen, der vil købe hendes produkter, fordi hun er kvinde, selv om alle kan se, at hun er mindst lige så dygtig til sit arbejde, som hendes mandlige kollegaer. Det gør hende endnu mere opsat på at lykkes. Hun bliver rødstrømpe ca.100 år forud for sin tid.

Snart står bejlerne i kø for at gifte sig med hende. Der er den loyale og sympatiske fåreavler Gabriel Oak(Matthias Schoenaerts), hvis hjerte hun tidligere har knust. Så er der den rige jordbesidder William Boldwood(Michael Sheen), som ejer et endnu større gods i området, og endelig er der den skruppelløse Sergent Francis Troy (Tom Sturridge).

Foto:Fox Film og SF Film

Alle anmoder om hendes hånd. Da Boldwood tilbyder hende et liv med smukke kjoler, en gig og et piano svarer hun, at hun ikke har brug for en mand, for hun har det hele i forvejen. Historien har således stærke feministiske undertoner.

Det er ikke første gang Far from the Madding Crowd er blevet filmatiseret. Det er sket flere gange.  En af de mest kendte adaptioner er den oscarvindende instruktør John Schlesinger’s film fra 1967 med Julie Christie i hovedrollen som Bathsheba Everdene.

I den nye udgave er castingen af Carey Mulligan som Bathsheba en genistreg. Hun har en hel speciel udstråling og er filmens ubestridte stjerne. Hun spiller både med stor styrke og skrøbelighed. Nogle gange er hun kynisk og beregnende andre gange hengiven og sårbar. Mulligan har spillet med i film som The Great Gatsby(2013), Shame(2011) og Lone Scherfigs An Education(2009). Synge kan hun også. Det hørte vi i Shame, og hun gør det igen i Far from the Madding Crowd.

Af de tre bejlere er Schoenaerts og Sheen som Oak og Boldwin begge troværdige karakterer. Sturridge som Troy er derimod knap så overbevisende. Han mangler dybde og er for arrogant og endimensionel til at man seriøst kan tro på, at den jordbundne og stærke Bathsheba kan falde for ham.

Foto: Fox Film og SF Film

Thomas Vinterberg, som er kendt for at være en rebel og en af grundlæggerne af dogmefilmene, har instrueret filmen. Der er meget langt fra film som Festen(1998), Submarino(2010) og Jagten(2012) til et engelsk romantisk periodedrama som Far from the Madding Crowd. Han siger Jeg kan godt lide at være på tynd is med mine projekter; jeg kan godt lide at afsøge nye områder. Det må man sige at han har gjort, og han er kommet godt fra det.

Er man til nostalgisk romantik, der foregår på engelske herresæder beliggende i skønne landskaber, skal man gå ind og se Far from the Madding Crowd. Kan varmt anbefales.

Trailer: Fox Film og SF Film

Instruktør: Thomas Vinterberg

Premiere: 23. april 2015