Kulturkupeen

Flora & Ulysses.

∗∗∗

Af: Eva Zierau.

Disney+. Streaming.

Flora (Matilda Lawler) er 10 år og selverklæret kyniker. Det med at håbe på noget, og det så ikke går i opfyldelse, kan hun ikke bruge til noget. Hendes far og mor er lige blevet separeret. Faren(Ben Schwartz) skriver tegneserier om superhelte og moren(Alyson Hannigan) kærlighedsromaner. Der er bare den hage ved det, at de begge har svært ved at få afsat deres værker.

Foto: Disney+

Far resignerer og får et job, hvor han fylder varer på hylderne i et supermarked. Mor, der ganske vist en gang har udgivet en bestseller, kæmper fortsat videre hjemmefra med skriveblokering og dårlig økonomi. Familien kunne med andre ord godt bruge en superhelt, der kunne sætte lidt fut i fejemøget. I den virkelige verden hænger superhelte som bekendt ikke på træerne, men det gør de heldigvis i fantasiens. I hvert fald flytter det sælsomme egern Olysses ind hos Flora og mor, og så sker der pludselig sære ting i den skrantende familie. Olysses er nemlig en rigtig superhelt, der kan flyve, tale, skrive på maskine og bekæmpe fjender, herunder skadedyrsbekæmperen Miller, som under påskud af, at Ulyssus har rabies, gør alt for at komme super-egernet til livs.

Flora er filmens fortæller. Hun er ikke tabt bag en vogn. Hun vil finde en mening i det, der sker omkring hende. Og selv om hun inderst ikke tror på superhelte, kommer hun på andre tanker, da hun møder Ulysses.

Flora & Ulysses er en lidt atypisk Disney-film for de mindre børn. Den er ikke så eventyrlig, overdådig og flot som de klassiske Disney film f.eks. Alladin og Løvernes Konge. Flora & Ulysses omhandler nutidige dagligdags problemer og er mere moderne i sin udtryksform.  Filmen er baseret på en børneroman af samme navn af Kate DiCamillo.

Den 12 årige Matilda Lawler er fin som Flora. Hun er en skæv og lidt gammelklog type, der både udstråler råstyrke og eftertænksomhed. Et sted i filmen siger hun: Alle superhelte har et formål. Nogen gange kan vi ikke se det, for det er ikke altid vi ved, hvad vi skal kigge efter.Verden af fuld af vidundere og magi, og vi finder det i dem vi elsker. Store ord fra en 10 årig. Flora & Ulysses er Lawlers tredje film. Hende kommer vi nok til at se mere til fremover.

Jeg må indrømme, at jeg ikke blev rigtigt grebet af Flora & Ulysses. Historien fænger og filmen er visuel flot, men filmen mangler, efter min mening, det klassiske Disney-eventyrs poesi og sjæl.

Instruktør: Lena Khan
Forsidebillede og Trailer: Disney+

Kan streames på Disney + og ses med danske stemmer

Flora stemme: Vega Nana Mehrens

Censur: fra 6 år

Premiere: 19.februar 2021 på Disney+

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.