Kulturkupeen

Frank Gehry og Louis Vuitton i Paris.

Anmeldelse af Ulla Strømberg.

Boulogne skoven er parisernes frikvarter, og her ligger Paris nye attraktion: Frank Gehrys hus til Fondation Louis Vuitton.

gehry udefraFoto: US.

Der er delte meninger om det meste – om Frank Gehrys arkitektur – om at Frankrigs rigeste mand bygger et udstillingssted og kan bestemme alt – og sidst, men ikke mindst, om kunsten i huset.

For at anskueliggøre problemerne er det nok nemmest at give stjerner: Gehrys hus er udvendigt en oplevelse: et skib, et sejl, en månesonde, en flået hvid hval – alt muligt kan man fornemme og intet er set før – bortset fra hos Gehry. Og det var, hvad både han som arkitekt og bestilleren, Bernard Arnault, ønskede. 5 stjerner til huset set udefra.

Men inden i er det ordinært og hvidt med alt for mange gange uden oplevelser og kedelige rum.Som det er påpeget flere gange siden åbningen i oktober 2014, er der to huse. Det ydre spektakulære skib – og så et indre, funktionalistisk kassehus til at udstille kunst i. 1 stjerne til det indre.

For alt er set bedre andre steder, ikke mindst i Bilbao, i Gehrys roste museumsbygning for Guggenheim.

Men så er der de temporære udstillinger. Her er huset mere end heldigt ved at have valgt at lade Olafur Eliasson bemægtige sig kælderen. Med nogle yderst interessante installationer, som giver tilskueren usikkerhedsfornemmelser om rummets identitet, formår Olafur endnu engang at favne både små og store sjæle, nybegyndere og veteraner ud i moderne kunstforståelse. 6 stjerner til Contact, som er det officielle navn. Det er et scoop.

Olafur Eliasson. Foto: US.

Olafur Eliasson. Foto: US.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Men den faste Eliasson- installation, som består af trekantede søjler med spejl og gule sider, er sværere at annamme.

Andre værker fra samlingen (og der er kun få fremme) udmærker sig ikke nævneværdigt. Det minder mest af alt om et vilkårligt tysk museum med en fin præsentation af Sigmar Polke og en maxifigur af Thomas Schütte – ca. 580 cm høj – i hvidt materiale. Måske skulle der udskiftes på kurator- og rådgiverbænken?

Skulptur: Thomas Schütte. Foto: US.

Skulptur: Thomas Schütte. Foto: US.

 

Der er mange historier forbundet med huset. Og det er blevet bemærket, at præsident Hollande himself klippede snoren over til det nye hus. Prisen skulle være under 1 milliard kroner for ca. 12.000 kvadratmeter. Spørgsmålet er om prisen er rigtig: Om 55 år overgår huset til byen Paris. Pengene kommer i øvrigt ikke mindst fra salget af luksustasker, vin og sprit.

Advarsel – besøg ikke stedet om søndagen – selv med forudbestilt billet var der ventetider på halve og hele timer udenfor og indenfor! Velkommen til kunstens verden!

www.fondationlouisvuitton.fr