Menu Luk

∗∗∗ ( 5 stjerner til skuespillere, instruktør, scenograf – 2 stjerner til forfatter)

/Ulla Strømberg

Kvindehad – eller bare vred på livet?

pressefoto
pressefoto

”Frisørerne” er titel på Astrid Saalbachs seneste opus, som tillige har fået en roman om sin vej til scenen – også skrevet af Astrid Saalbach. Hvis man har læst ”Klapperslangen”, som udkom i foråret og affødte medieomtale en lille uges tid, er det med ekstra nysgerrighed, at forestillingen simpelthen må ses. For er teksten så dårlig, at både Det Kongelige Teater,   Folketeatret og Stockholm Stadsteater måtte afvise den? Eller?

Svaret er ja. Teksten er ikke heldig. Historien om kvinder i et mikro kvindeunivers falder fra hinanden, i det sekund Saalbach bevæger sig ind i en mere mytologisk verden og låner fra alle mulige steder i verdensdramatikken, lige fra romantikkens overnaturlige væsner, til Ibsens sene skuespil for ikke at nævne Sartres ”Lukkede døre”.

Der er taget godt ned fra hylderne, og det er helt unødvendigt, for satiren på det naturalistiske eller hyperrealistiske plan er næsten tilstrækkelig. At der så er drysset pænt med sex og porno oveni de unge velfriserede frisørers replikker, skygger allerede fra starten – og bliver pinligt jo mere håndfast, det bliver. Endnu en dumhed fra forfatterens side.

Men når forestillingen overhovedet fortjener, at man skal se den, skyldes det instruktøren Søren Iversen, der har fået alle 5 skuespillere med Jannie Faurschou i spidsen til at yde deres bedste og mere end det. Også scenografen Stine Martinsen er gået ind i Saalbachs kvindeverden og har skabt en suveræn anvendelig scenografi – et spejlkabinet og en frisørsalon, der klæder det lille teater.

Det er bare budskabet, der mere end halter. Og hermed går en ikke uvæsenlig del af teaterfornøjelsen fløjten. For man skal gerne have noget med hjem. Her er det blot forvirring og irritation – parret med glæde over gode skuespillere.

Gæstespil af Københavns Teater Observatorium

Sted: Faar 302

MEDV.: Sofia Nolsøe, Kathrine Høj Andersen, Ene Øster Bendtsen,

Lykke Sand Michelsen & Jannie Faurschou.

DRAMATIKER: Astrid Saalbach

INSTRUKTØR: Søren Iversen SCENOGRAF: Stine Martinsen

LYD: Jes Theede

LYS: Søren Knud

  1. okt – 19. nov 2014, ma. – fr. kl. 20.00, lø. kl. 17