Kulturkupeen

Funny Girl på Malmø Opera.

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Ulla Strømberg.

Funny Girl på Malmø Opera.

”Funny Girl” som flot og fejende musicalteater, hvor orkester og hele ensemblet er på de høje kunstneriske nagler.

Funny Girl er historien om ”naboens datter”, der går hen og bliver stjerne! Og det er musicalen, der gjorde Barbara Streisand berømt.

Lige nu ved ingen, hvor mange mennesker der får lov at opleve ”Funny Girl” live!  Det er en katastrofe, at Malmø Operaen kun må spille for 50 publikummer, når Store Scene kan rummer over 1400 sjæle. Men sådan er Corona-restriktionerne i Malmø. Alligevel havde ”Funny Girl” premiere i fredags med stort orkester, dansere, sangere og solister. Og så sad vi der i salen, som var det til en eksklusiv generalprøve, hvor hele ensemblet gav, hvad de havde i sig.

Funny Girl.Malmø Opera. 2020. Pressefoto.

Imponerende.  I spidsen som pigen, der ikke er sexet, men sjov og sød, fungerer sangerinden Sanna Nielsen upåklageligt, til UG. Der er ellers noget at hamle op med: Barbara Streisand kan stadig ses i filmen fra 1968, der byggede på Streisands gennembrud i rollen i 1964.

Sanna Nielsen, som i øvrigt er sangerinde, har fundet sin egen figur og synger dejligt ukrukket de mange sange med en god blanding af naivitet og kontrol.  Udenom er der, hvad der skal være af fjerboaer, glimmer, og velpressede herrer for ikke at glemme de snakkende damer hjemme fra Funny Girls / Fannys barndomsmiljø.

Funny Girl.Malmø Opera. 2020. Pressefoto.

Musicalen fortæller nemlig den virkelige historie om pigen Fanny Brice, der kunne synge og fik stor succes, men uheldigvis også faldt for en flot mand, der gamblede hendes penge væk og endte i fængsel. Ikke nogen stor historie, og musicalen kan da også synes lidt gammeldags i dag, nu små 60 år efter den kom frem. Men i den svenske iscenesættelse har man valgt at tro på det hele og dermed lade showet køre og scenen dreje, og publikum vil afgjort stå på karrusellen.

Funny Girl.Malmø Opera. 2020. Pressefoto.

I Malmø har man et upåklageligt teatermaskineri, og det bruges maksimalt. For en gangs skyld kan man i længere glimt nyde det store orkester, når det en del af forestillingen kan ses på scenen.  Orkestergraven får omvendt lov at give plads til det velfungerende kor, hvor der både er unge og modne med. En sjov blanding som er med til at give musicalen en vis aura af levet liv. Og ingen fornægter sig, når der danses eller steppes.

Funny Girl.Malmø Opera. 2020. Pressefoto.

Der er mange karakterer omkring Fanny, og alle skuespillere får optimalt ud af deres roller, nok mere på det psykologiske plan end rent musikalsk. Det er blevet til fine portrætter af alle de personer uden om Fanny Brice, der først var skeptiske og ikke troede på pigen, der kunne ligne naboens datter.  Men da successen kom, støttede de op og nød at være i skyggen af en stjerne.

””Funny Girl” er indbegrebet af Broadway med alle de klicheer, vi kender fra film, men det fungerer på en sød og bevidst naiv måde i Malmø.

Funny Girl, Malmö Opera, 200828

Men et så stort show for blot 50 publikummer er og bliver mystisk. Teatret har heldigvis planer om at streame forestillingen, og man kan kun håbe for dem, at det lykkes og i øvrigt, at de svenske Corona-tal forbliver i bund, så kulturlivet og alt andet igen kan få lov at folde sig ud.

Så er man til musicals i klassisk forstand, er denne ”Funny Girl” et must – live eller streamet.  Hold øje med teatrets hjemmeside.

Medvirkende

MUSIK Jule Styne
SÅNGTEXTER Bob Merrill
MANUS Isobel Lennart
SVENSK ÖVERSÄTTNING Calle Norlén
MUSIKALISKT ARRANGEMANG & DIRIGENT Joakim Hallin
REGI Ronny Danielsson 
SCENOGRAFI Martin Chocholousek
KOSTYM Camilla Thulin
LJUS Fredrik Jönsson
LJUD Avgoustos Psillas
KOREOGRAFI Roger Lybeck
STEPPKOREOGRAFI Sara Lehmann

Roller

Fanny Brice Sanna Nielsen
Nick Arnstein Alexander Lycke
Mrs Brice Marianne Mörck
Mrs Strakosh Ann-Louise Hanson
Florenz Ziegfeld Johan Rabaeus
Eddie Ryan Oscar Pierrou Lindén
Tom Keeney Michael Jansson
Emma Jenny Holmgren (US Fanny Brice)
John Erik Gullbransson (US Florenz Ziegfeld)
Ziegfeldtenoren och repetitören David Lindell (US Tom Keeney)
Heckie Rasmus Mononen (US Eddie Ryan)
Mrs Meeker Carina Söderman (US Mrs Brice)
Mrs O’Malley & Madame Renaldi Annica Edstam (US Mrs Strakosh)

US = understudy, ersättare vid sjukdom

ENSEMBLE

Anna Holmström
Davio Di
Emmie Asplund Eriksson
Erik Høiby
Karolina Engelbrektsson
Kyra Bergman
Leila Jung
Marcus Elander
Patrik Riber
Paula Santa Eufemia
Robin Fajardo
Teodor Wickenbergh
Tommy Englund

Malmö Operaorkester

www.malmoopera.se

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *