Menu Luk

Grønlandsk transformation og feminisme: Jessie Kleemann på SMK. 5 stjerner

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Ulla Strømberg.

Grønlandsk transformation og feminisme: Jessie Kleemann på SMK: Tiden løber løber tiden.

Jessie Kleemann er en lille, stærk kvinde, der både kan skabe kunst og selv performe.

Derfor er et møde med hendes værker og hende selv i egen person også en positiv oplevelse. For selv om det er dybt alvorligt, hvad der sker bl.a. i Grønland, hvor temperaturstigninger får isen til at smelte og alt forandres, bliver det i Jessie Kleemanns værker og formidling til en også munter afstandtagen fra udviklingen.

Jessie Kleemann på SMK foran en installation. 2023. Foto: US:

Jessie Kleemann er født på Grønland i 1959 i Upernavik og uddannet designer og i et par år aktiv i det grønlandske teater Tuukkaq, som havde hjemme i Fjaltring i Vestjylland. I en periode fra 1984-91 var hun leder af kunstskolen i Nuuk, men har siden været bosat i Danmark ( Syddanmark).

Jessie Kleemann i en video. SMK. 2023. Foto: Christian Brems.

På SMK har Jessie Kleemann fået lov at folde sig ud i den store, lyse korridor, hvor en artificiel hundeslæde er konstrueret, så den ligner, uden at være, og er i øvrigt også ekstrem lang med påførte elegante silkebånd. De oprindelige meder som bruges på slæder er her udskiftet med store bildæk. Isen er jo smeltet, hundeslæderne, som de var, er blevet overflødige, og her er svaret på forandringen.

 

Jessie Kleemann: 2Don’t touch me” – udsnit af værket. SMK. 2023. Foto: Jakob Skou Hansen.

Der er stor spændvidde i de udstillede værker, hvor en collage af en bikini skabt af nogle af de materialer, vi pr automatik forbinder med Grønland: skind og hvaltænder, men her giver materialerne nye tanker og ideer om moderne seksualitet. Heroverfor står en lang række smukke portrætter på en skærm, der uden ironi fortæller om stærke, begavede grønlændere.

Jessie Kleemanns egen formidling af de forskellige værker er ikke mindst inspirerende, så jeg ville ønske, at alle besøgende kunne møde hende og få lidt mere forståelse af, hvad der sker nord på: isen smelter- tiden går – vi løber – men hvorhen?

Der er masser af spørgsmål i udstillingen, som er værd at stifte bekendtskab med for at blive klogere – ikke kun på kunsten, men også på tiden – “tiden løber løber tiden”.

I de næste par måneder er der også på Rønnebæksholm ved Næstved udstilling af værker af Jessie Kleemann – men her er det papir og olie: 19 aug 2023 – 29 okt 2023: ”Lá. Læ. Likkja. Magna.”

Udstillingen på Statens Museum for Kunst kan opleves til og med 26. november 2023.

 

www.smk.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *