Kulturkupeen

Under Gud, over loven – Teater von Baden.

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Ulla Strømberg.

En mørk komedie om grænseløse læger: “Under Gud, over loven” af teatergruppen Von Baden – for tiden på Teater grob på Nørrebro.   

Under Gud, over Loven. Von Baden. Fotos Montogomery.

Under Gud, over Loven. Von Baden. Fotos Montgomery.

Velkommen til politisk debatteater af sjoveste skuffe.Gruppen Von Baden har gjort det igen med nyskreven dramatik og har denne gang taget et aktuelt emne op, som burde forarge os alle: Danske overlægers snyd med forskningspenge, som blev brugt på feriesteder og som vægudsmykning i privaten i form af malerier og Montana-reoler. Jamen det er da godt stof, og det bliver ikke ringere af den behandling som von Badens 4 skuespillere giver.

Den får hele armen med publikumsnærhed. Vi får alle en hvid nystrøgen kittel på (Vejle Amt stod der fint på mit ærme) og så er vi ellers 150 personer, sygeplejersker og læger, til morgenmøde på hjerteafdelingen. Overlægerne har travlt med at fortælle hvor gode de er. Men værst af alt, en kollega er blevet suspenderet. Nu bliver de bange, men rutinerne må jo genoptages.

Ind kommer en patient, som altid har skabt frygt og bæven. Deres gamle professor, som førte et rædselsregime. Og så er vi ellers med på operationsstuen. Der skal lige eksekveres en hurtig hjerteoperation, men hvad hjælper det, når kollegaerne står og snakker om bilag og alt mulig andet samtidigt. Til sidst dør patienten selvfølgelig, midt i uopmærksomheden og under latter fra publikum.

Under Gud, over loven Von Baden. Pressefoto.

Under Gud, over loven Von Baden. Pressefoto.

Von Baden lykkes på alle måde med at holde balancen imellem crazy humor – og en flig af eftertænksomhed. Slutningen skal jeg ikke røbe, de fleste af lægerne viser sig jo at være småkorrupte, men der er også undskyldninger. De har nærmest fået neuroser af at se på de samme billeder på kontoret. Tænkt hvilken skade et Dea Trier Mørk litografi kan afstedkomme? Vi begynder næste af forstå hvorfor der måtte fifles med forskningsmidlerne, så der kunne komme noget ordentligt på væggene. Bare lidt dumt at billederne havnede hjemme på privatadressen! Men så af sted til Udkantsdanmark. Og det var vist sandheden, at Nykøbing Falster Sygehus opsamlede virkelighedens hjertelæger, Danmarks bedste, da nettet strammedes på universitetshospitalerne.

Under Gud, over Loven. Von Baden. Fotos Montgomery.

Under Gud, over Loven. Von Baden. Fotos Montgomery.

Vidunderligt at være tilbage til fortidens politiske debatteater, hvor skuespillerne har en holdning og 300 procent overskud, mens publikum faktisk blev helt mundlam af bombardementet.

Der er intet at indvende. Et sjovt manuskript – fantastisk rammende titel, Under Gud over loven, en velfungerende scenografi og fire skuespillere, der bare vil have fat i publikum. Hvorfor er alt teater ikke bare sådan.

Under Gud, over Loven. Von Baden. Fotos: Montgomery.

Under Gud, over Loven. Von Baden. Fotos: Montgomery.

Mere af det, tak. Kan varmt anbefales – uanset om man en gang har været på et hospital eller besøgt én på et hospital – eller måske en dag selv skal forbi en afdeling i håb om, at lægen er interesseret i journalen og vil hjælpe. Glem det. Alt drejer sig om kariere, penge og livsstil for de hvidkitlede.

Spilles på Teater Grob til d.22.10.

Manuskript: Lars Husum Iscenesættelse: Morten Lundgaard Scenografi: Laura Rasmussen

 

 

Med: Charlotte Trier, Anders Brink Madsen, Frederik Meldal Nørgaard,  Henrik Vestergaard. www.grob.dk