Menu Luk

Heart of a Dog – en fortæller med et særligt talent

        Anmeldelse af TOM HARPØTH

Laurie Anderson bringer et personligt essay, som med udgangspunkt i beretningen om hendes terrier Lolabelles liv og død kommer omkring både førliv, nuliv og efterliv for både hunde og mennesker. En film, som er meget vanskelig at genrebestemme. En enestående og til tider underlig oplevelse, hvor Laurie Anderson selv optræder som fortællerstemmen, der kommenterer alt det, vi ser på skærmen. Der er ikke en fremadskridende handling og et egentligt plot i dette multimedie essay. Billedmæssigt føres vi gennem mange universer, nogle realistiske, andre ganske surrealistiske. Animationsbilleder, set gennem filtre. En meget personlig og genreoverskridende film.

LolaKeys3

Foto: ©camerafilm.dk

Laurie Anderson er et nysgerrigt menneske, som fabulerer over tilværelsens mange tildragelser, fra spredte barndomsminder til voldsomme oplevelser fra ungdommen, hvor hun blandt andet springer ud fra en swimmingpoolvippe, men ikke rammer vandet. Hun brækker ryggen i stedet og oplever eksistentielt vigtige momenter i helingsprocessen, hvor hun ikke spås mange chancer for at komme til at gå igen. Laurie Anderson stiller sig ikke tilfreds med den prognose.

Laurie%20med%20hund

Foto: ©camerafilm.dk

Filmen omspænder således liv og død, og centralt står hunden Lolabelles historie, som forbinder det hele. Denne hund tillægges mange egenskaber, og den modtager også klaverundervisning, da den i slutningen af filmen er ved at miste synssansen. Filmen citerer og kommenterer Ludwig Wittgensteins tanker om, hvorledes vi rent sprogligt kan skabe nye universer, og den citerer ligeledes Søren Kierkegårds tanker om, hvilken vej livet opleves og forstås. Laurie Andersons mand, Lou Reed, nåede også at komponere og indspille ”Turning Time Around”, som fuldender den multimediemæssige dimension og et af filmens hovedtemaer angående tid ved at blive spillet, mens rulleteksterne forbereder os på afslutningen af filmen.

Filmen har premiere den 12. maj, og hvis man ønsker at komme til premieren i Grand Teatret, kan det ske i forbindelse med et Politiken Plus arrangement. Laurie Anderson vil selv være til stede, og efter filmen vil Henrik Palle fra Politiken styre en debat med instruktøren.

Instruktion: Laurie Anderson

Trailer: ©camerafilm.dk

Premiere: 12. maj

Varighed: 75 minutter