Kulturkupeen

Hjemme i Verden – en portrætfilm om Kirsten Thorup

* * *

Anmeldelse af Tom Harpøth.

Digte? Nej, sådan noget sælger vi ikke i denne boghandel.

Hvem ved hvor Gelsted ligger? Sandsynligvis ikke ret mange. Men den lille vestfynske stationsby kan stadig nå at blive verdensberømt i Danmark, for den har fostret en stor dansk forfatter. Kirsten Thorup tilbragte sin barndom og dele af sin ungdom i denne litterære udørk, hvor det var ganske uhørt at beskæftige sig med noget så udsigtsløst som at skrive digte. Kirsten Thorup kalder det “næsten pinligt” for hende at måtte indrømme, at det gjorde hun altså. Skrev digte. Vi andre kan være glade for, at hun gjorde det. I portrætfilmen får vil indblik i hendes digtning gennem smukt reciterede digte af Sofie Gråbøl.

Ellers optræder der stort set ikke andre end Kirsten Thorup selv i denne portrætfilm, hvor eventuelle interview-spørgsmål er klippet væk. Vi hører og ser udelukkende Kirsten Thorups stemme og ansigt, og hun har stor indsigt i lillesamfundets kamp for det daglige brød og dets afvisning af kunstneriske bedrifter.

Foto: Sofie Amalie Klaugart

Det private drama afspejler sig i det store samfund i 50’ernes og 60’ernes Danmark i hastig forandring. Især i sine romaner og teaterstykker tager Kirsten Thorup samfundsudviklingen under behandling og understreger sammenhængen mellem den store og den lille verden. Og produktiv har hun været igennem 50 år som forfatter. Hun fortæller om de vanskeligheder, hun tit oplever ved at begynde på en ny roman, som hun ikke ved hvor skal begynde og hvor skal ende, men som lever sit eget liv, og først senere i skriveprocessen lader sig steds- og tidsfæste i det litterære forløb.

Kirsten Thorup flytter fra Gelsted og bliver student fra et gymnasium i Odense. Og så går turen til Københavns Vesterbro, storbyen hvor så mange af hendes værker udspiller sig.

Filmen er en lille fin oplevelse, og til premieren den 17. august vil hun og skuespiller Jesper Kristensen samtale om fiktion og virkelighed – kunst og liv. Det bliver helt sikkert en interessant aften.

Instruktion: Torben Skjødt Jensen

Varighed: 55 minutter

Premiere: den 17. august 2017 kl.21. Vester Vov-Vov

Idéoplæg: Linda Wendel