Kulturkupeen

Højsangen fra Palermovej

Bogomtale.

Medrivende og anderledes bog om den store kærlighed.

Det er ikke tit, at man støder på danske bøger om russiske cirkusartister. Højsangen fra Palermo vej er undtagelsen, en familiekrønike om den russisk fødte cirkusprinsesse Varinka Sowalskaja  og hendes efterkommere.

Varinka blev født i år 1900 ind i en falleret cirkusfamilie, som boede på en pløjemark øst for Sankt Petersborg. Det var svært at få kunder i butikken. Trækplastret var en flodhest, som skulle have været en elefant, og som kom til at sluge en dværg. Derudover var der cirkusdirektørens oversavede datter Varinka, som aften efter aften lod sin elastiske krop krølle sammen på de mest umulige måder, så hun kunne passe ind tryllekunstnerens hemmelige kasser og rum.

En dag i 1920 kom den rige veluddannede og kultiverede danske grosserersøn Hannibal Severin Møller fra København forbi cirkusset. Han blev dybt betaget af den unge fattige Varinka, tog hjem igen, men kunne ikke glemme hende. Efter et par år rejste han tilbage til Rusland under dække af, at få underskrevet nogle fordelagtige kontrakter med sibiriske pelshandlere, nu da bolsjevikkerne var kommet til magten. Han blev endnu engang helt betaget af den unge Varinka, friede til hende, og hun sagde til hans store forbavselse ja. De blev gift samme aften i Znamenskaya-kirken i landsbyen Dubrovitsy.

Det varede noget tid, før hun flyttede til København. Der boede de så, Hannibal og Varinka i en stor flot hvid villa med sort glaseret tegltag på Palermovej på Amager. Han med ambitioner om et hjem fyldt med opera, bohemer og en kærlighed så berusende som beskrevet i Kong Salomons Højsang. Hun med ambitioner om at spille på hundevæddeløbsbane i Tårnby. De fik kun et barn, den underskønne Eva, som blev stewardesse i SAS og gift med den svenske lige så smukke brevdueavler Jan Gustav, som boede på en svensk klippeø. De to fik tre børn, den skrøbelige og kloge Phillippa og tvillingerne Olga og Esther. Olga, der var lige så smuk som sin mor kom på musikkonservatoriet og blev en verdensberømt operasanger, der turnerede på verdens største scener. Esther, som er bogens fortæller, kom efter adskillige forsøg ind på Kunstakademiet, og levede efterfølgende primært af at sælge malerier af folks kæledyr og børn.

De nævnte karakterer er kun en lille del af det store persongalleri som forfatteren Annette Bjergfeldt præsenterer os for i sin 361 sider lange bog. Det er saftig læsning med et svulstigt sprogbrug, som på en gang er moderne og gammeldags. Bogens omdrejningspunkt er den svære kærlighed mellem elskende, børn og forældre og mellem søskende, hvor der let kan opstå jalousi. Olga er som sin mor Eva underskøn og bliver en verdensberømt operasanger. Esther, der er overvægtig og har store fødder, higer efter en flig af den anerkendelse, som Olga har fået til overflod.

Kærligheden er flygtig. Den kommer i korte glimt og griber man ud efter den, skal man være indstillet på, at faldet kan være afgrundsdybt synes at være bogens morale.

Hele Varinkas danske familie herunder hendes børnebørn er på en eller anden måde præget af deres russiske mormors vanskelige sind. Lige med undtagelse af Eva, som slægter sin venlige og optimistiske far Hannibal på fremfor sin mor. På trods af, at Varinka nåede at bo i Danmark i 60 år, følte hun sig til det sidste fremmed overfor sine nærmeste og det land, hun havde valgt at bo i.

Man er godt underholdt af Højsangen fra Palermo vej, men det, der er helt specielt ved denne slægtsroman, er det svulstige sprog, som skifter stil i en uendelighed. I en sekvens, hvor Olga efter at hun lige har opdaget at hendes elskede, den franske dirigent André, har en anden, og hun skal  optræde på Operaen i Paris  samme aften, siger Esther, som er på besøg hos sin søster og overværer Lucia di Lammermoor, hvor Olga skal synge Vanvidsarien: Sjældent har man hørt en tone så fuld af glød og vildskab grænsende til det vanvittige. En vanvidsvin af knuste sorte bær og med noter af vanilje, peber og rav. Hendes vibrato er et rasende vingeslag fra en sommerfugl, der har et døgn at leve i. Publikum er euforisk. Der skal være stor fest bagefter i den store parisiske herskabslejlighed, hvor Olga og André bor. Her har Olga forberedt en helt speciel hævn over sin utro mand stærkt inspireret af en af Varinkas dybe hemmeligheder.

Kvinden bag bogen, Annette Bjergfeldt, er en alsidig kunstner. Hun er forfatter, musiker, sangerinde, sangskriver og maler. Hun har skrevet børnebøger og håndbogen Kogebog for sangskrivere. Højsangen fra Palermovej er hendes første roman.

Højsangen fra Palermovej er god sommerferie læsning. På en gang morsom, sørgelig og helt grotesk. Af og til kammer vanviddet over, men overordnet er bogen med dens flor ombruste sprog en stor fornøjelse.

Forfatter: Annette Bjergfeldt

Udgivelse: 2020

Foto: MODTRYK

Forlag: MODTRYK

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *