Kulturkupeen

Hotspot – Teatergrad – på turné.

Kommenteret af Ulla Strømberg.

Hotspot – Teatergrad – på turné.

Teatergrad er en spændende teaterinstitution, som aldrig hviler på laurbærrene. Tværtimod søger de hele tiden mod nye steder, udfordringer, om det så skal koste lidt knubs.

Denne gang under titlen ”Hotspot” er det en crossoverforestilling, en multimedieperformance på 30 minutter med en iboende udstilling indbygget og skabt til at blive vist på ikke mindst biblioteker. Med én skuespiller, Rolf Hansen, og heldigvis for det, samt skærme og tekster kan Teatergrad med denne produktion komme rundt mange steder ikke mindst på Færøerne og Grønland.  Publikum kan bevæge sig rundt og se og lytte.

Hotspot. Teatergrad. 2024. Skuespilleren Rolf Hansen i sort – mens publikum er lyse og grå. Tegning af Claus Seidel.

Emnet er relevant: Rigsfællesskabet imellem Danmark, Færøerne og Grønland. De mange facts får skuespilleren Rolf Hansen på en behændig måde fortalt, ikke mindst i begyndelsen, så man næsten bliver bombarderet.

Historien begynder way back, for milliarder af år siden, hvor der kun var vand. Siden dukker øer op og snart bliver det til civilisation.

Hvordan både Færøerne og Grønland senere bliver en del af Danmark synes mindre klart, men sådan er det.   At den nuværende danske regering, ledet af S, faktisk er afhængig af de repræsentanter fra det nordlige, som sidder i Folketinget, er en anden sag, som desværre ikke berøres. Men vigtigt er det.

For takket være den ustabilitet i rækkerne i de nye partier, og en vis vankelmodighed, så er som bekendt flere medlemmer af bl.a.  Moderaterne vandret eller skubbet væk. At vi også ved, at de tre regeringspartier slet ikke har flertal mere i befolkningen, er interessant. Ekstra nyt er, at en af de grønlandske repræsentanter nu partout vil tale grønlandsk i Folketingssalen. Se det er polemik, men er ikke med i forestillingen.

Den 30 minutter lange performance bevæger sig også over til skærmene, hvor smukke billeder og forskellige repræsentanter fortæller om, at det slet ikke er vigtigt med rigsfællesskabet. De tænker ikke over det.  Lidt mærkeligt, for hvordan vil de klare sig uden det tilskud som kommer syd fra, i 2024 et statsligt bloktilskud på 4 milliarder kroner og dertil vist også kommunale udligningstilskud samt støtte til div. myndigheder? Og hvad med undervisning, uddannelser efteruddannelser etc?  Der er desværre ikke uddybende spørgsmål i de små portrætter.

Hotspot. Teatergrad. 2024. Skuespilleren Rolf Hansen i sort – mens publikum er lyse og grå. Tegning af Claus Seidel.

Initiativet med hotspot er interessant. Forestillingen med den lange liste af specialister, som er konsulteret, viser med hvilken ildhu, der er gå til makronerne, men jeg sad bagefter med alt for mange ubesvarede spørgsmål. Blev desværre ikke så meget klogere og fik ikke mine gamle fordomme sat på prøve. Tværtimod.

Forestillingen blev her i Syddanmark vist på biblioteket på Nørrebro i den gamle remise. Et fantastisk sted. Siden er turen gået mod nord – og vil til efteråret turnere i Syddanmark.

Til den tid må Teatergrad gerne producere noget trykt materiale med både historiske og aktuelle facts.  Det skylder de publikum.

Medvirkende Rolf Hansen
Kuraterende iscenesætter Christine Worre Kann
Fotokunstner Per Morten Abrahamsen
Dramatiker Pelle Nordhøj Kann
Lys- og videodesigner Flora Pelle Brandt
Lyddesigner Emil Sebastian Bøll
Koncept og ide Teatergrad

 

Bidragende kunstnere

Kim Jakobsen aka KimOJax, musiker/rapper
Tóroddur Poulsen, digter og maler
Heidinnguaq Jensen, sanger/komponist
Kristina Sørensen Ougaard, danser
Jane Sakæussen, danser
Astrid Grarup Elbo, danser
Gunnvá Zachariasen, skuespiller
Laila Mote, grafiker/arkitekt
Nuuna Papis Chemnitz, keramiker

 

TAK TIL
Ann Andreassen, leder af Uumannaq Polar Institute. Aaja Chemnitz, medlem af Folketinget fra Inuit Ataqatigiit. Jakob Søvndal Skovaa, Eventleder af Katuaq. Nikolaj Olsen, Fabrikschef på trawler. Malin Corin, Grønlands landsbibliotek. Ivalo Katrine Birthe Foget Olsvig, forsker og atlantisk ekspert, konsulent og deltager i TeatergradTALK. Kirsten Thomassen, landsdommer i Nuuk. Sascha Blidorf, klimaaktivist og smykkedesigner. Gunnvá Zachariasen, skuespiller, teaterleder og arrangør af vores ”borgermøder”. Sjudur Skaale, Folketingsmedlen for JF. Kalpana Vijayavarathan, professor in English and poet.

 

HOTspot er støttet af:
Statens Kunstfond
Kulturministeriets pulje for Grønlands-orienterede kulturprojekter

 

www.teatergrad.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *