Kulturkupeen

Den Hundredetårige der stak af fra regningen og forsvandt

∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Sjov komedie.

Den Hundredetårige, der stak af fra regningen og forsvandt, er en fortsættelse af den svenske biografsucces med den ligeså ordrige titel Den Hundredårige, der kravlede ud af vinduet og forsvandt(2013).

Den 101 årige Allan Karlsson fejrer sammen med sine venner sin 101 års fødselsdag på Bali. Her har de levet i sus og dus et helt år. Karlsson har aldrig haft mange penge, men da han ved et tilfælde på sin 100 års fødselsdag falder over en kuffert med narkopenge, sådan ca. 100 millioner kroner, som tilhører nogle mafia lignende skumle typer, beslutter han, at det måske nok vil være fornuftigt at rejse ud af landet. Når man er 100 år kan det nemlig være lidt besværligt, at have både gangstere og politi i hælene.

hundredaarig-staar-med-soda

Foto: Disney Danmark

Karlsson er ikke hvem som helst. Han er sprængstofs ekspert og en formidabel en af slagsen. Han har  været bonkammerater med  et hav af berømte og berygtede statsledere som General Franco, Stalin, Winston Churchill, Bresjnev og Nixon. På sin fødselsdag, som han tilbringer på en af Balis vidunderlige strande, byder Karlsson på lagkage med 101 lys og en gammel herlig rød sodavand den såkaldte Folksoda. Den er så god, at opskriften, der oprindeligt var russernes påfund, er mange millioner værd. Karlsson har opskriften, men har glemt, hvor den er. Da hævngerrige gangstere, russiske bekendte fra fortiden og CIA får nys om, at den dyrebare opskrift stadig findes, starter en klapjagt på Karlsson og hans venner, som fører os til Rusland, Tyskland og Sverige. Et nyt kapitel om Karlssons eventyrlige liv tager sin begyndelse.

hundredeet-aarig-paa-scooter-med-venner

Foto: Disney Danmark

Filmen springer frem og tilbage i tiden. Vi befinder os både i nutiden og i 1970 erne under den kolde krig. Der er mange morsomme og fantasifulde scener. Flere af dem er ren deadpan komik. Sjældent har man set så mange tossehoveder på en gang, og det gælder ikke kun Karlsson og hans affældige venner, men også de unge, Karlsson omgiver sig med. Karlsson er nemlig en meget gavmild mand.

På et tidspunkt føles filmen lidt lang i spyttet. Den varer 108 minutter. Det kan godt blive lidt for meget af de samme typer gags, men så strammer historien op og bliver meget underholdende. Der er en meget morsom scene, hvor CIA kommer fra USA til den søvnige by Malmkøbing for at opklare mysteriet omkring narkopengene. De tjekkede og effektive CIA folk får kam til deres hår, da de forsøger at få noget ud af en politissistent på den lokale politistation. Han er totalt uimponeret af de tilrejsende, synes at de, i stedet for al deres ordgejl, skal tage en slapper og overholde stationens frokostpause.

hundredaarig-unge-i-badekar

Disney: Danmark

Robert Gustafsson, der også havde hovedrollen i Den Hundredårige, der kravlede ud af vinduet og forsvandt er eminent som den let demente men samtidig knivskarpe Karlsson. Hans underspillede facon virker. Det er ham, der bærer filmen.

Er det ovenpå julens anstrengelser tid til uforpligtende og morsom underholdning, så gå endelig ind og se Den Hundredetårige der stak af fra regningen og forsvandt. Med en sprængstofkyndig hundredetårig  kan det, her til Nytår, ikke gå helt galt.

Instruktører: Felix Herngren og Måns Herngren

Trailer: Disney Danmark
Premiere: 25. december 2016