Kulturkupeen

Hvor flodkrebsene synger 

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Hvor flodkrebsene synger bygger på en roman skrevet af zoologen og vildtforskeren Delia Owens. Efter hun blev pensioneret kastede hun sig over forfattergerningen. Hendes  anmelderroste bog Where the Crawdads Sing er i USA blevet solgt i over 15 millioner eksemplarer og har slået rekorden for flest uger som nr. 1 på NY Times hardcover fiction bestseller list. Nu er den så blevet filmatiseret.

Foto: SF Film

Vi befinder os i 1960erne i North Carolinas marskland. Her bor Kya med sine forældre og søskende. Faren er voldelig, alkoholiker og krigsveteran og moren hjemmegående. De store børn forlader en efter en deres dysfunktionelle hjem, og en dag gør moren ligeså. Den på det tidspunkt omkring 7. årige Kya(Daisy Edgar Jones) bliver ladt alene tilbage med sin alkoholiske far. Der er en hjerteskærende scene, da moren, på grund af sin voldelige mand, følger de andre børns eksempel og forlader hjemmet uden at tage den lille Kya med. Man tænker, hvordan kan man som mor gøre det? Da faren også pludselig en dag forsvinder, må Kya klare sig selv.

Kya går ikke i skole og prøver at klare sig selv ved at fange flodkrebs og sælge dem til en nærliggende butik, som er ejet af et sympatisk og varmt, ægtepar, der forsøger at hjælpe hende. Da Kya når teenagealderen, får hun to bejlere. Den stærkt usympatiske og ligeså voldelige Chase(Harris Dickinson) og den tiltalende (Taylor John Smith), der lærer hende at læse. En dag bliver Chase fundet død i sumpen. I den lille by forlyder rygter om, at det er Marskpigen, som Kya bliver kaldt, som har slået Chase ihjel. Snart er vi med på bænken i retslokalet, hvor vi følger straffesagen mod hende.

Foto: SF Film

Hvor flodkrebsene synger er visuelt farverig og flot. Ikke mindst scenerne fra marsklandet/sumpene er smukke. Jeg har selv sejlet rundt i disse områder. Pragtfuldt og for os eksotisk landskab med krokodiller, fremmedartede fugle og andre dyr.

Historien handler om at være udstødt af fællesskabet. Om at skulle kæmpe mod  fordomme. Hun siger et sted i filmen: Helt derude, hvor flodkrebsene synger, ved marsken én ting. Frem for alt. Alle væsner gør, hvad de kan for at overleve. Og det gør hun.

Foto: SF Film

Bag filmen står Olivia Newman, som har adskillige velansete kortfilm i bagagen og debuterede i 2019 med Netflix-filmen First Match. Hendes næste projekt er en thriller med blandt andre danske Nikolaj Coster-Waldau.

Reese Witherspoon er filmens producer. Hun har dedikeret sig til at hjælpe kvindelige filmskabere frem i Hollywood og står efterhånden bag en række succesfilm med dygtige kvindelige talenter bag kameraet. Som skuespiller er hun kendt for flere succeser, herunder Oscarvinderen Walk the Line samt komedierne Sweet Home Alabama og Legally Blonde. Hun er en dygtig og alsidig skuespiller.

Hvor flodkrebsene synger er en kulørt film. Jeg har ikke læst bogen, så jeg kan ikke bedømme, hvordan den forholder sig til forlægget, men jeg var godt underholdt selv om filmen i min optik er lige det længste.

Instruktør: Olivia Newman

Trailer:Sony Pictures og SF STUDIOS

Producer: Reese Witherspoon

Org. titel: Where the Crawdads Sing

Spilletid: 125 min.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *