Kulturkupeen

Hyggeligt selskab: Herman Bang på Snoreloftet.

Hørt af Ulla Strømberg.

Herman Bang på Snoreloftet.Smuk oplæsningseftermiddag i godt selskab på Folketeatret.

media[1]Pressefoto.

Herman Bang og teatret – Herman Bang og Folketeatret – Herman Bang og de stille eksistenser. Alt det og mere til opleves i løbet af den time, Preben Harris læser op på Folketeatrets Snoreloftet.

Som bekendt har teatret i Nørregade endnu engang været igennem en gennemgribende renovering – denne gang i foyererne, og dermed genåbner også Snoreloftet. Og meget apropos er det teatrets gamle direktør Preben Harris, der får lov at underholde med Herman Bang. Og det er mageløst. Hvilken skribent Herman Bang var. Vi hører novellen Irene Holm og uddrag fra Tine og Håbløse Slægter. Hvilket sprog, hvilken præcision, hvilken modernitet. Mange – måske 99 procent af danske forfattere kan gå hjem at lægge sig, hvis det kom til en konkurrence, men sådan er det jo heldigvis ikke med kunst. Der skal være plads til alle.

Selv havde personen Herman Bang svært ved at få lov at være der, hvor han helst ville folde sig ud – på teatret, på scenen. Det blev som oplæser og som skattet teaterinstruktør, han fik applaus, mens der nok ikke dengang blev talt så meget om journalisten Bang. Men eftertiden har også lovprist den journalistiske færdighed.

Livet er ikke helt retfærdigt, og sådan er det også for alle de personer, der passerer revy hos Bang, hvor livet eller skæbnen sjældent har været vedvarende i sin gunst. Stærkest står den lille frøken Irene Holm, der en gang har gået på Balletskolen og nu ernærer sig ved at rejse rundt med sin kuffert og standse op  for en tid i mindre flækker  og give danseundervisning.

Oplæsningseftermiddagen slutter med historien om de kunstnere, der rejste til Bornholm – på kunstrejse. De fornedrelser, der møder de rejsende er vidunderlig morsomt beskrevet og ikke mindst placeringen på Bornholm, hvor kulturforskellene er enorme, gør det tragikomisk. For bevæger man sig fra Svaneke til Nexø er verden forandret, alt er anderledes. Hver by har sin identitet og sin måde at fornedre de rejsende på. Og vi genkender os selv – i alle rollerne.

 

Oplæsning: Preben Harris

Tilrettelægning: Thomas Bredsdorff

Oplæsningen gentages søndag d. 18., d. 24. og d. 31. januar kl.15. 2016.

www.folketeatret.dk