Kulturkupeen

Inshallah en dreng

∗∗∗∗ 

Anmeldelse af Eva Zierau.

Inshallah en dreng handler om kvindeundertrykkelse. Selv om man er opmærksom på det, især i visse lande i Mellemøsten f.eks. i kongeriget Jordan, hvor denne film foregår, kan man som nordboer, have svært ved at forstå, hvordan nogle mænd kan have sådan en foragt for kvinder, der udgør ca. halvdelen af befolkningen. Det virker set med skandinaviske øjne absurd.

Inshallah En Dreng handler om en kvindes kamp for sig selv og sin lille datter Nora(Seelena Rababah), efter hendes mands pludselige død. I følge Islamisk Sharia lov, skal en kvinde der mister sin mand og kun har en datter, afgive en del af arven til mandens familie, f.eks. til en bror. Det er netop den situation vores hovedkarakter Nawal(Mouna Hawaa) står i efter hendes mands død. Hendes svoger Rifqi (Haitham Omari), gør krav på halvdelen af boet.

Nawel arbejder som sygehjælper hos en rig familie. Hun bor i en lille lejlighed med sin 4 årige datter, og vil uden hele arven efter sin mand ikke have råd til at blive boende i sin lejlighed. Dertil kommer, at hun i forbindelse med opgørelsen af dødsboet finder ud af, at hendes mand har en stor ubetalt gæld, som hun er nødsaget til at indfri. Dybt fortvivlet lyver Navel sig gravid med en søn overfor myndighederne og broren, som også pønser på at få forældremyndigheden over Nora.

Plakat: Angel Films

Set med danske øjne er det en fuldkommen forrykt situation. Man er, med en vestlig kultur i bagagen, uforstående overfor, at det offentlige, eller for den sags skyld, familien ikke forsøger at hjælpe hende i den svære situation, hun befinder sig i. Filmen, der gør stort indtryk, er inspireret af én virkelig hændelse i instruktørens omgangskreds.

Mouna Hawaa yder en flot præstation som Nawel. Hun spiller sin rolle med stor indlevelse. Man krymper sig i biografsædet, når hun gang på gang forgæves forsøger at få myndighederne til at forstå, at hun har et arbejde og således godt kan klare sig selv og dermed tage sig af sin datter, og i lyset heraf det urimelige i, at hendes bror kun er ude på at tilrane sig en så stor del af arven som mulig.

I filmen befinder vi os skiftevis i Nawels lille beskedne lejlighed, i hendes arbejdsgivers store luksuslejlighed samt på diverse små offentlige og triste grå kontorer, hvor der sidder den ene mandlige skrankepave efter den anden, der forsøger at få hende ud ad døren hurtigst muligt.

Instruktøren Amjad Al Rasheed siger i et interview: Jeg har forsøgt at lave et så realistisk og autentisk miljø som muligt og bruge elementer herunder indretning og møbler, der allerede var der i forvejen lige med undtagelse af Nawels egen lille lejlighed. Filmen er optaget i Jordan.

Inshallah En Dreng er en velfortalt og seværdig film, der gør indtryk.

Instruktør:  Amjad Al Rasheed

Premiere: 8. maj 2024

Længde: 113 minutter

Censur: 7 år

Dansk trailer: Angel Films

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *