Kulturkupeen

Isle of dogs

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Finurlig og overraskende.

Nogle er til hunde andre til katte. Ser man på Wes Anderson nyeste film Isle of Dogs er er man ikke i tvivl om, hvilken kategori den amerikanske instruktør og manuskriptforfatter tilhører. I filmen er de gode til hunde og de onde til katte. Så enkelt er det.

Isle og Dogs er en dystopisk film, der foregår i fremtidens Japan i et univers, der på en gang er skræmmende, men også virkeligt morsomt.

Filmen fortæller historien om den 12 årige japanske dreng Atari KobayashiIsle, som har mistet begge sine forældre og nu bor hos sin korrupte, onde onkel Kobayashis, der er borgmester i byen Megasaki.

Kobayashis er indædt hundehader og for at komme dem til livs beslutter han, at alle byens hunde skal deporteres ud til Skraldeøen, der ligger et godt stykke ud fra Megasaki. Skraldeøen er et skrækkeligt sted. Ud over bjerge af affald kører der et hav af cablecars i wires over skraldet. De kører rundt og dumper skrald passende steder, så der bliver plads til endnu mere affald. Rotterne piler rundt alle vegne. En mørk nat lykkes det Kobayashis at deportere alle familiehunde, udstillingshunde, redningshunde, skødehunde og herreløse hunde derud.

Atari synes ikke just onkels ide er strålende. Hans bedste ven er nemlig vagthunden Spots, og nu er den væk. Derfor stjæler han et lille fly og begiver sig over til øen, for at lede efter Spots. Det bliver ikke let, men snart allierer han sig med nogle af skraldeøens andre hunde, som beslutter sig for at hjælpe ham. De forstår ikke hinanden, men det lader ikke til at gøre noget.

Isle og Dogs er en animationsfilm, en såkaldt stop -motion film. En filmteknik, hvor der f.eks. bruges dukker til at animere med. Man tager et billede, flytter objektet, tager det næste billede, så det giver en illusion af bevægelse. En fremgangsmåde der ofte bruges i børnefilm.

Wes Andersons har tidligere lavet stop-motionfilmen Fantastic Mr. Fox(2009), som blev nomineret til to Oscars i 2010.

Der er rigtig mange finurligheder i Isle of Dogs. Hunde taler engelsk med undertekster, mennesker japansk uden. Det faktum at borgmesteren fremstår som en tåbelig rødglødende superskurk, der i vores ører taler uforståeligt nonsens, og hundene derimod er kloge og eftertænksomme samt taler et formfuldt engelsk, har nogle anmeldere opfattet som en kritik af den japanske kultur. Sådan opfatter jeg det ikke. En kultur vi i øvrigt i filmen ser vi mange eksempler på som sumobrydning, kvinder i kimonoer, udsprungne kirsebærtræer og templer.

På Skraldeøen kæmper hundene om den sparsomme føde, der er til rådighed, men lige så vigtigt om en plads i hierarkiet. De er meget charmerende de hunde. Er opvakte, sjove og har et enestående gåpåmod trods deres kummerlige omgivelser. Og så er de rigtig nuttede at se på med deres rodede pels og klare øjne.

Som i Fantastic Mr. Fox er det amerikanske stjerneskuespillere, der lægger stemmer til hundene, herunder Bill Murray, Scarlett Johansson og Tilda Swinton.

Isle og Dogs er ikke animationsfilm, som de er flest. Den er løjerlig, original og overraskende og ganske enkelt svær at beskrive. Den må ses.

Instruktør: Wes Anderson

Fotos og trailer: FOX Searchlight Pictures og Nordisk Film

Premiere: 30.maj