Menu Luk

Jeff Koons på Pompidou.

∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse / Ulla Strømberg.

Kunst-kitschens kejser udstiller i Paris.

På toppen af Pompidou-centret i Paris vises en retrospektiv udstilling med værker fra hele Jeff Koons virksomme liv. Alt fra støvsugere, oppustelige kaniner til Michael Jackson i porcelæn, kunstneren selv på billboard og videre over malerier(!) til de nyeste værker: gipskopier af kendte historiske skulpturer med strategisk placerede blå glasbolde.

koons-gazing-ball[1]( foto US.)

Hvis man ikke er modstander af Koons – og det er jeg ikke – burde det være en fryd at gå fra værk til værk og glædes over med hvilken opfindsomhed, Koons i mere end 30 år har skubbet til vores forestillinger om kunstens pligt og kunstens muligheder. De positive kunsthistorikere placerer ham i dag i familie med Marcel Duchamp (ham med toiletkummen), som i øvrigt havde sit eget soloshow i Paris for få måneder siden, og Andy Warhol.

( Foto: US.)

koons-jackson[1]

 

 

 

 

 

 

 

 

Men hvor ser udstillingen grim ud!

Ja, det er det øjeblikkelige indtryk. Som om den ansvarshavende kurator netop ikke er hoppet med på spøgen. Som i en anden akademisk opmarch står værkerne på hvide podier i et trist, halvgrumset lys, som var det Mona Lisa, der skulle beskyttes mod lysets skadelige evner.

Sådan kan man ødelægge alt, men måske er det mange kunsthistorikeres drøm at skubbe publikum væk, så der er plads til de få med det rette vokabularium.

Men Jeff Koons kan umiddelbart begejstre alle.

Koons budskab kan kort beskrives som ønsket om at rykke middelklasse-observatørens omgivelser ind på kunstpodiet. Det begyndte med bl.a. støvsugere i plexirammer og fortsatte med bronceafstøbninger af de ”gode” genstande fra dagligdagen; en redningsbåd, en cocktail shaker etc. Derefter gik Koons videre til ikoner som legedyr i oversize og Elwis i porcelæn, men her overskred han enhver god smag.

Selv om Koons ikke har været vist så meget i Danmark, er han velkendt, da hans enkelte værker dukker op rundt omkring i verden, når et museum har brug for lidt publicity.

Udstillingen i Paris kommer fra Witney Museum i NYC og lige nu vises Koons også på Guggenheim i Bilbao. Galleriet Gasgosian ned showrooms over hele verden udstiller mindst en gang om året Koons.

Men det var imponerende, at Aarhus Kunstmuseum, under Jens Erik Sørensen, var så tidligt ude som 1993. Koons var dengang også på besøg i København og holdt et imponerende, strømlinet foredrag på kunstakademiet.   I 2008/09 udstillede Koons på Versailles uden for Paris – En megahundehvalp skabt af blomster!

Trods den kedelige udstillingsarkitektur dog et besøg værd.

Centre Pompidou

Indtil 27. april, 2015.

www.centrepompidou.fr