Menu Luk

∗∗∗∗∗

James ’Jimmy’ Gralton for dansen og kroppen mod kirken og systemet

Ireren Jimmy Gralton er en historisk person som har inspireret Kenn Loach til at lave en fremragende film. Som altid er Loach socialrealistisk i sin fortællestil, interesseret i individet mod systemet. Og han går langt for at fremme det naturalistiske/realistiske i sine film. I ”Jimmy’s Hall” går han så langt som til at filme historien i den samme by som den historiske person kommer fra i Irland.

Foto: Øst for Paradis

Loach lader bygge et forsamlingshus (en ’dance hall’) på den bare mark i stedet for at bruge en studiekulisse for at fremme det autentiske i udtrykket, og han optager og bruger den på stedet frembragte musik i stedet for at bruge studielyd. Så alt er så ’live’ som det kan blive. Og det virker. Vi som publikum er til stede i den politiske kamp og kan ikke andet end at sympatisere med Graltons projekt. Han vil uddanne en hel by gennem poesi, kunst, musik, sport, politiske diskussioner om retfærdighed og frem for alt fremelske livsglæden i dansen og kroppen hos de mindre bemidlede.

Foto: Øst for Paradis

Som man kan forvente, er dette ikke alles kop te. Magthaverne i området bryder sig ikke om det politiske menneskes kamp mod uretfærdighed og undertrykkelse. Godsejere og jordbesiddere sammen med den religiøse elite føler sig truet og går aktivt ind i kampen mod den ’kommunistiske trussel’. Der kommer mange konfrontationer ud af dette, og volden eskalerer, og der gribes til våben, og uretfærdigheden i domsafsigelser og den økonomiske magt skinner klart igennem.

Foto: Øst for Paradis

Den irske historie fortælles med skønhed, humor, livslyst, men bag det hele lurer den grumme virkelighed i det irske samfund omkring depressionen i 1930’erne. Billederne er overordentlig smukke, personerne er autentiske og fortællingen troværdig og urimelig. Den sociale retfærdighed sættes under voldsomt pres. Det er en absolut seværdig film, både for kendere af Irlands barske historie og for nybegyndere. Kenn Loach fortsætter ad det spor han har lagt med ’Kes’ (1969) og ’The Wind that Shakes the Barley’(2006) på bedste vis.

Trailer: Øst for Paradis

Instruktør: Kenn Loach
Titel: Jimmy’s Hall (2014)
Premiere: Den 14. maj 2015