Kulturkupeen

Apropos mediestøtte: JP/Politikens Hus nyder vist godt af krisen.

Kulturkommentar II i en Corona-tid af Ulla Strømberg.

JP/Politikens Hus nyder tilsyneladende godt af krisen.

JP/Politikens Hus får årligt over 70 millioner kroner i Mediestøtte, mens direktøren har en årsløn på 5,8 millioner kroner!

Mediestøtte og ekstra mediestøtte! Det kan måske synes lidt ”upassende” i denne Corona-tid at sætte spørgsmålstegn ved nogle af de støtteordninger, som Kulturministeren har fået igennem, stærkt ansporet af diverse kulturpolitiske ordførere fra vidt forskellige partier. Men jeg bliver nødt til det, for der er noget, jeg ikke forstår.

Måske er der nogen, der kan forklare mig, hvorfor en række medier skal have store millionbeløb i statsstøtte samtidig med, at direktører og chefredaktører samt bestyrelsesformænd får lønninger, der ligger på flere millioner kroner.

Det drejer sig bl.a. om den årlige mediestøtte på ca. 368 millioner kroner, som nu skal udbetales up front til de heldige medier – og tillige den ekstra portion, endnu uden navngivne mediemodtagere, på ca. 160 millioner kroner, som kulturministeren i samarbejde med hele det politiske spektrums ordførere fik lokket ud af Finansministeren.

Der er mange medier, som har det hårdt. Ikke mindst Helsingør Dagblad kæmper for livet, da ejerne har sagt, at hvis Dagbladet ikke er solgt med udgangen af april 2020, lukker avisen ned d. 1.5.  Det er hårdt. Det er urimeligt, og det vil skade lokalsamfundet.  I årlig mediestøtte får Helsingør Dagblad ca. 2,1 millioner kroner.

Men tag JP/Politikens Hus.  Via den generelle mediestøtte får virksomheden i alt over 70 millioner kroner i statstilskud: 17,1 million kroner til Ekstrabladet, 17,5 millioner kroner til Politiken, 17,5 millioner kroner til Jyllandsposten, 8 millioner kroner til den halvdel (49,9% ), der ejes  af Børsen, og så er der Finans,der får 3,3 millioner kr og Watch Media, som får 7 millioner kroner – i alt  over 70 millioner kroner.

Det er da godt at støtte den trykte presse og online medier. Men hvordan kan det være, at netop JP/Politikens Hus opererer med tårnhøje direktionslønninger: Den administrerende direktør får 5,8 millioner kroner – og bestyrelsesformanden 2,3 millioner kroner. I alt får bestyrelsen 4,6 millioner kroner.  At der også er snildt og kan give gode ideer til offentlig medfinansiering med tidligere socialdemokratiske finansminister Bjarne Corydon som chefredaktør for Børsen, skal jeg lade være usagt. Jeg ved ingenting. Kan bare læse, at man kalder mediestøtten for redaktionel mediestøtte, som om det hele ikke blandes sammen i årsregnskabet. Og så kan jeg læse årsrapporter og glæde mig over, at journalisternes Fagblad Journalisten, der nu i flere omgange har undret sig over de høje (og som regel) hemmeligholdte gager og honorarer til mediernes topfolk.

Da Journalisten forrige gang var ude med riven for tre år siden, skete det bl.a. i kølvandet på oplysninger om, at DRs generaldirektørs  havde en årsløn på 3,7 millioner kroner, mens en nyudnævnt mangfoldighedskonsulent fik 2,1 million kroner Og en hest, der tilhørte en korrespondents kone, blev transporteret over Atlanten på regning.  DR er 100 procent licens-dvs. skattefinansieret. TV2 får også et klækkeligt statstilskud. Tidl. TV-2 direktør Eldrup havde en årsløn på 5,4 millioner kroner. Senest har det forlydt, at hun også har fået et ligeså stort beløb som tak ved sin  afgang.

Jeg synes det er uklædeligt og frastødende, og det er Kulturministeriet, der igen må stå for skud. Tænk at bruge offentlige midler til at finansiere en ubegribelig lønfest i kulturlivet.

Hvor er solidariteten henne? Hvor er fællesskabet henne? Og vender vi blikket mod kunstens og kulturens frie fugle, som lige nu kæmper for deres fremtidige eksistens og mulighed for at få mad på bordet og betale husleje (og ejendomsskatter), så kan jeg ikke se andet end en gruopvækkende ulighed og et kulturministerium, der er blevet taget ved næsen i årevis.

( Kilder: Journalisten via google, Altinget og JP/Politikens årsrapporter.)

En tanke om “Apropos mediestøtte: JP/Politikens Hus nyder vist godt af krisen.

  1. Søren Hellerup

    Godt sagt…og tænker selv meget det samme. Håber der kommer en officiel reaktion OG aktion!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *