Kulturkupeen

Judy Gringer- en sexbombes bekendelser. Erindringer.

Anbefaling af Ulla Strømberg. (Erindringer får ingen stjerner.)

Judy Gringer – en sexbombes bekendelser.  Erindringer.

For alle plus 60 år, eller feminister in spe, er der nok at hente i den meget ligefremme fortælling om Judy Gringers liv og karriere igennem 82 år – nedskrevet af filmjournalisten Jacob Wendt Jensen.  

Hun var symbolet på sex og sjov i de glade 1960erne, og begrebet Babs og Nutte, titel på  en revysketch, er aldrig røget ud af det danske sprog. Ganske imponerende. Og Judy Gringer ved det selv, også nu, hvor hun ser tilbage på livet og arbejdet.

Judy Gringer er ikke nogen pralhals, tværtimod, og hun er heller ikke vildt reflekterende, og dog. For på de sidste sider, hvor hun begynder at fortælle om dagbogsnotater og i øvrigt også om sine læsevaner, titter der en anden person frem. Har forfatteren Jacob Wendt Jensen valgt den kvinde fra, eller er det Judy Gringer selv, der har vægtet, at det meste skulle være 1:1 berettende? Vi ved det ikke.

Judy Gringer voksede op i et jødisk familie og var balletbarn, men allerede som 15 årig kaldte showbiz, og den kunstige blondine med en Brigitte Bardot-krop blev snart varemærket. I dag synes vi nok, at det er meget tidligt, 15 år gammel.  Men hun overlevede. Og som mange måske stadig husker, dannede hun par med Dirch Passer, den store danske komiker. Aldersforskellen var stor, hun var 17 år, og de var sammen i fem år. Så var det slut for de to rastløse mennesker, der begge drog videre, videre. Via Dirch havde hun været sammen med toppen af dansk underholdning. Som gammel har hun stadig den digtsamling, som Dirch gav hende, lige da de mødtes.

De følgende mænd, og der er vel en håndfuld, synes at blive brugt op efter få år: Preben Kaas, Otto Brandenburg og Claus Nissen. Det var et mere problematisk forhold hun havde til filminstruktøren, Knud Leif Thomsen. En ulykkelig abort og heldigvis siden en datter fik Judy Gringer med ham. Det kunne der nok tales og skrives mere om.

Det ualmindelige er, at en lang række af de mænd, som Judy Gringer har boet sammen med i kortere eller længere tid, nærmest alle får venlige ord med på vejen, mens et par mænd  fra det professionelle liv sættes i gabestokken, ikke mindst Klaus Pagh, skuespiller, teaterdirektør og teaterentreprenør. Også Stig Lommer og Aage Stentoft synes at have været barske forretningsmænd og have slidt kunstneren Dirch Passer op.

En særlig ven var Dirchs makker, Kjeld Petersen. Han døde kun 43 år gammel, og for Dirch Passer blev det et stort savn, som satte sine spor i parforholdet til Judy.

Sent i Judy Gringers liv snyder filminstruktøren Jørgen Roos hende læsterligt i forbindelse med et filmprojekt. Det er mere end synd.

Pludselig på s.147 resumerer Judy Gringer antallet af teater-  og filmroller etc. op. 50 opgaver på teaterscener og vel 80 roller i Film. Det er da imponerende,for det er helt slut i 1983.  Så orker Judy Gringer ikke mere.

Judy Gringer – i en revyrolle, ca. 1980. Fra tegneren Claus Seidels arkiv,( ikke med i bogen).

Det ville have været godt og rigtigt med en liste over alle rollerne bagest i bogen. Mærkeligt, at det ikke er med.

Da datteren er voksen, og det er slut med skuespilleropgaverne, drager Judy Gringer til New York på en slags hjemmestrikket dannelsestur. Det er interessant og viser, at der er krummer i den lille kvinde. Mangler hun penge, står hun gladeligt og deler flyers ud foran teatrene eller tager et statistjob i en film. Meget imponerende.

Her er ingen fine fornemmelser, heller ikke over for de vilkår hun må leve under i den store by for at få pengene til at slå til. I det hele taget har det aldrig bekymret Judy Gringer, hvis der var smalhals.

Som bogen fremstår, er det et stærkt menneske, der har levet i nuet og måske også som eksponent for en tid, hvor kvinder ikke tænkte så meget på at gøre karriere og bekæmpe mændene. Hendes umiddelbare (sex og) charme har båret hende et stykke ad vejen resten har været ukuelighed og udholdenhed.

En usnobbet bog, men synd at den reflekterende Judy ikke får lov at skinne mere igennem.

Forlaget format. ’Netop udkommet, marts 2024.

www.forlagetformat.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *