Kulturkupeen

Julegaveideer – fra Kulturkupeens bogafdeling.

 

Gode ideer fra Ulla Strømberg

 Julegaver – fra bogafdelingen.

Det er utroligt så mange smukke og interessante fagbøger, der udkommer på dansk. Men mange bøger lever desværre et stille liv under avisernes radarer.

Ikke mindst derfor vil jeg fremhæve en række teater- og kunstbøger, som er udkommet igennem de seneste par år.

Nogle af bøgerne er allerede anmeldt her på Kulturkupeens hjemmeside, og jeg henviser naturligvis dertil. Andre har jeg endnu ikke nået at skrive om, men de kommer alligevel med på listen. Der er også nogle publikationer fra sidste år. For en bog går jo ikke af mode blot fordi tiden bevæger sig.

https://www.kulturkupeen.dk/category/boeger/

 

 

Julegaver til

Operafreaks:

”En lille bog om opera” –     sjov håndbog af Kaspar Holten, skrevet før han blev udnævnt til chef for Det Kongelige Teater.   Forlaget Lindhardt og Ringhof. 5 stjerner i Kulturkupeen.

”Aldrig en kedelig tone” – operasangeren Stig Fogh Andersens nye erindringer. Forlaget Olufsen.  (Har endnu ikke haft bogen i hånden, men tror den er interessant.)

Teatergale:

”Nyere danske scenografer – portrætter, samtaler og historiske linje fra 1930 til i dag”.  Af Ulla Strømberg.  400 sider mere end 800 billeder. Forlaget Frydenlund.  Af gode grunde ikke anmeldt på Kulturkupeen.dk, men 5 stjerner i Politiken af Henrik Palle.

 

”Setting the stage – dansk/engelsk bog om scenografi og stage design ved 12 portrætter. Flot og moderne layout. Forlaget Lindhardt og Ringhof.

”Teaterkunst på kanten, Christian Lollikes politiske teater”.  Pædagogisk indføring i det postdramatiske teater ved Birgitte Dam. Forlaget Frydenlund. Omtalt i Kulturkupeen.

Aarhus Teater og Teater SORT/HVID. 2018. Revolution. Pressebillede.

Fredericia teater: To portrætbøger om megasuccessen Fredericia Teater:

”Det er forestillingen, der er stjernen” – af Helle Broberg Nielsen og Hvis man ikke sigter, kan man heller ikke ramme” af Christian Have og Mikkel Elbech. ”How to do”-bøger til teaterfolk med ambitioner. Omtalt i kulturkupeen.

”Det usynlige folk”. Bog om sceneteknikken på Det Kongelige Teater. Lidt uortodiks bog om back stage livet på Det Kongelige Teater. Om kunst og alkohol. Forlaget Lindhardt og Ringhof.  Omtalt i kulturkupeen.

Filmentusiaster:

”Lars von Trier. Det gode med det onde. Tindrende flot katalog til udstilling på Brandts. Distribution: Strandberg Edition. Masser af stjerner i kulturkupeen.

”Drømmen om Hollywood – Danske filmfolk gennem tiderne”. Underholdende bog af filmanmelderne Jacob Wendt Jensen og Christian Mongaard.  5 stjerner i kulturkupeen.

Gamle 68-ere:

”Dylan på dansk”. Jep Lofts danske oversættelser af 66 sange af den gamle hippie. Books on Demand.

( Forside af Dylan-bogen).

Royalister:

”Tuxen. De kongelige billeder” af Lise Svanholm og Thyge Christian Fønss-Lundberg.  Den danske hofmaler, som også boede i Skagen. Forlaget Frydenlund. Anbefalet i kulturkupeen.  

Fredensborgbilledet. Chr. 9. med hele familien. Lauritz Tuxen. 1883.

”Prins Henrik 1934-2018” af Elisabeth Saugmann. Mindebog udkommet få måneder efter prinsens død. Har endnu ikke haft bogen i hånden.

Kunstinteresserede:

”Fransk elegance og dansk snilde- Fransk-danske kunstforbindelser i den danske enevældes tid” af Ulla Kjær. Imponerende bestillingsværk fra Veluxfonden og Villumfonden i anledning Dronning Margrethes guldbryllup i 2017. Syddansk Universitetsforlag.

”Vilhelm Hammershøi. På sporet af det åbne billede”  af Annette Rosenvold Hvidt & Gertrud Oelsner. Danmarks pt.  tungeste kunstbog – om Hammershøi. Smuk og velillustreret.   Til skrivebordet, for tung til sofabordet. Forlaget Lindhardt og Ringhof.

Julegaveidé til nostalgikere:

”Helte og Heltinder”.  Agnes Slott-Møller: ARoS, Aarhus. Udstilling og bog. Den historisk orienterede kunstner fra begyndelsen af det 20. århundrede. Anmeldt i Kulturkupeen.

Agnes Slott Møller. 1932. Kong Valdemars bryllup med dronning Dagmar. Ringsted Kommune. Pressebillede fra udstillingen.

”William Heinesen – Billedmageren”. Betagende smuk bog om den færøske digter, fra forlaget Torgard. Anmeldt i Kulturkupeen.

Med på det nyere:

”John Kørner”. Endnu en smuk bog om maleren og grafikeren John Kørner. Fine illustrationer – forskellige forfattere. Forlaget Roulette Russe.

 

John Kørner på Charlottenborg. Pressebillede.

”HuskMitNavn” sjov lille bog af kunstneren HuskMitNavn. Udgivet af Glyptoteket i forbindelse med en udstilling. Omtalt i Kulturkupeen.

Bløde Feminister:

“Min historie – af Michelle Obama”.   500 sider om at være kvinde og kravle op ad stien.  Anbefalet af Kulturkupeen..Forlaget Lindhardt og Ringhof.

(Den amerikanske bogforside).
Bogelskere:

”Verdens bedste bestsellers” af Louise Svanholm.  Interessante litteraturhistoriske detaljer om bl.a. ”Den unge Werthers lidelser”, ”Onkel Toms Hytte” og ”Ringenes Herre”. Aarhus Universitetsforlag.

Nordiske freaks:

”Færøerne. En moderne nation fødes”. Charlotte Langkilde. Forlaget Lindhardt og Ringhof.

Nationalister og andre historisk interesserede:

”Kronborg – Fortællingen om et slot” af Poul Grinder-Hansen. Den ultimative historie om det smukke slot i Helsingør. I sædvanlig klassisk Gyldendal-indpakning.

Bogelskere:

”Bogvennen 2018: Billede, Blad & Bog – Bladtegneren som bogillustrator”. Forening for Boghåndværk. Forskellige artikler om bogillustrationer m.m. Omtalt på kulturkupeen.

Poetiske sportsfolk:

”Jeg har lyst til at vende tilbage til alting”  Endnu en positiv  og politisk korrekt erindringsbog af Jørgen Leth. 5 stjerner på kulturkupeen.

”Sportsdigte”. De gamle digte genoptrykt af Gyldendal.  Har endnu ikke set bogen, haft den i hånden.

Bogforside. Jørgen Leth.

Muntre folk:

”Hvis De lige vil sidde helt stille, frue, dr. Jacobsen er ny på afdelingen”.  Sjov, satirisk beskrivelse af det danske sygehusvæsen af Steffen Jacobsen, tidl. Overlæge. Forlaget Lindhardt og Ringhof.  5 stjerner på kulturkupeen.

Krimilæsere:

”Mord på universitetet” krimi af Mads Christoffersen. Hvem har ikke drømt om at skrive en krimi, hvor alle fjenderne på arbejdspladsen enten blev myrdet eller hængt op på noget kriminelt? Sjovt indblik i universitetsverdenen. Anbefalet i Kulturkupeen.

(Bogforside.)

Arkitekturkendere:

Hack Kampmann  1—2”.”Hack Kampmann, del 1: De unge år belyst gennem tegninger, akvareller og breve ” af Elisabeth Gehl og Marie Louise Kampmann Soldbro.

”Hack Kampmann del 2: En individualist i en brydningstid” af ”Hack Kampmann del 2: En individualist i en brydningstid” af Kim Dirckinck-Holmfeld, Elizabeth Gehl & Louise Kampmann Soldbro. Forlaget Bogværk