Kulturkupeen

Langt fra Andedammen

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

I tegnefilmen Langt fra Andedammen møder vi den tilfredse gråand Mads. Han lever med sin mage Ann og deres to ællinger Dax og Maj i en smuk lille andedam i New England. Hans verden er fredelig og overskuelig. Den lille andefamilie stortrives.

En dag slår en fremmed flok ænder sig midlertidigt ned i andedammen. De er på vej sydpå til varmere himmelstrøg. Ann bliver inspireret af dem og mener, at det vist er på tide, at den lille familie, nu da ællingerne er flyvefærdige, også prøver at bevæge sig ud i den store verden, eller rettere sagt flyver sydpå for at holde vinterferie på Jamaica, hvor de fremmede ænder er på vej til.

Foto: UIP

Mads synes, at det er en rigtig dårlig ide. Der findes i hans optik ikke noget sted, der er bedre at bo end i den smukke velkendte andedam. Hvorfor prøve noget nyt, når man lige udenfor reden har det ypperste?

Ællingene skruer op for charmen og plager deres far om at skifte mening. Selv den gamle konservative and, onkel Dan er begejstret og vil gerne med sydpå til varmere himmelstrøg. Mads må give efter for familiens pres, og snart begynder det store eventyr.

På vejen sydover kommer ænderne vidt omkring, og møder diverse dyr med forskellige baggrund og drømme. Der er tale om en egentlig dannelsesrejse.

Foto: UIP

Filmen handler grundlæggende om at bevæge sig udenfor sin comfortzone, og tage chancen, når den byder sig med risiko for at fejle. Instruktøren Benjamin Renner har med sin film søgt at afdække universelle temaer som f.eks. frygt for det ukendte, og hvordan netop frygten kan forhindre os i muligheden for at udvikle os og dermed blive den bedste version af os selv.

Tempoet er højt. Vi kommer vidt omkring på det amerikanske kontinent. Også til New York, Down Town. Her møder vi en stjernekok, som er berømt for Andebryst á l’orange. Han vil endog meget gerne have fat i de lækre kødfulde ænder. Filmen er fortalt fra ændernes synspunkt. De danske stemmer tæller bl.a Farshad Kholghi, Lærke Winther, Szhrley, Bodil Jørgensen og Rasmus Botoft.

Fantasi, action og humor er kernen i Langt fra Andedammen, som er visuel flot og underholdende. Den er  i min optik lige lovligt overgearet hist og pist, men det er svært ikke at blive grebet. Filmen kan godt ind imellem være uhyggelig, så den er ikke for de små. Den er meget passende rated til fra syv år.

Foto: UIP

Rent visuelt er filmen en fornøjelse. Der er ikke sparet på noget. Vi har at gøre med en stor, fantasifuld og flot amerikansk tegnefilm.

Langt fra Andedammen er er en film om at turde slippe det kendte og trygge og bevæge sig ud på gyngende grund med al den usikkerhed det vil medføre. Noget som mange os måske burde overveje af og til.

Instruktør: Benjamin Renner
Trailer: UIP

Premiere: 22. december 2023

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *