Kulturkupeen

LICORICE PIZZA

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

LICORICE PIZZA er en farverig coming of age film om at være ung I 70ernes Californien. Vi følger to unge Alana Kane(Alana Heim) og Gary Valentine(Cooper Hoffman). Alana er 25 og arbejder som fotografassistent og Cooper, der stadig går på highschool, er 18 og vil være skuespiller. Deres venskab vokser. Da han får tilbudt et mindre job på en musical i NY, rejser de begge derover. Vel hjemkommet møder de en berømt skuespiller, portrætteret af Sean Penn og en Hollywood- producer spillet af Bradley Coope. Begge i filmbranchen med potentiale til at booste nye talenters filmkarrierer. LICORICE PIZZA handler om den første store kærlighed, overgangen fra barn til voksen, opdagelsen af nye muligheder, og om at følge sine drømme.

Foto: SF STUDIOS

Såvel Alana Heim som Cooper Hoffman er i filmsammenhæng debutanter. Det samme er mange andre af de karakterer, vi møder i filmen. Flere af dem er instruktøren Paul Thomas Andersons bekendte eller hans børns venner. Det er altid godt med gode kontakter.

Foto: SF STUDIOS

Filmen er inspireret af Andersons barndomskammerat Gary Goetzman, der var barneskuespiller og bl.a. medvirkede i en film med Lucille Ball og optrådte i The Ed Sullivan Show.

Filmens titel LICORICE PIZZA er opkaldt efter en tidligere kæde af pladebutikker i det sydlige Californien i 70erne. Anderson siger om titlen: Jeg bliver øjeblikkeligt ført tilbage til den gang. Den indfanger en særlig stemning for mig, og det er den stemning, jeg har prøvet at få op på det store lærred.

Filmen er visuel flot og giver et rigtigt godt tidsbillede af ungdomkulturen i 70ernes Californien. Da jeg sad i biografen og så filmen, fandt jeg den i begyndelsen noget klichéagtig.  Efterhånden som filmen skred frem, blev jeg imidlertid grebet af stemningen, tidsbilledet og ikke mindst de to hovedkarakterers historie.

Foto: SF STUDIOS

Tempoet er hurtigt. Der sker en masse. Man keder sig ikke, selv om filmen er over to timer lang. De to hovedrolle indehavere den 30 årige Alana Heim og den 18 årige Cooper Hoffmann gør det godt. Hun er bedst kendt som en grammy-nomineret musiker. Han er debutant med aner i filmbranchen, hvor begge hans forældre har arbejdet.

Paul Thomas Anderson står bag filmen. Han har en lang karriere og et hav af priser bag sig herunder for film som Magnolia(1999), There will be blood(2007) og Phanton Thread(2017).

Filmen har vundet flere priser og er nomineret til ikke mindre end tre Oscars ved dette års prisuddeling.

Plakat: SF STUDIOS

LICORICE PIZZA er en anderledes, intens og skæv ungdomsfilm om at blive voksen og betydningen af de valg, man foretager.

Har man teenagebørn, skal man invitere dem med i biffen og se denne farverige og nostalgiske film.

Instruktør, manuskript, producer og fotograf:  Paul Thomas Anderson

Premiere: 17. marts 2022

Trailer:  SF STUDIOs

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *