Kulturkupeen

Love & Friendship

∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Charmerende og morsom filmatisering af Jane Austens første roman.

En stor del af Jane Austens samfundssatiriske romaner er filmatiserede. Det gælder bl.a.film som Pride and Prejudice, Emma og Sense and Sensibility. Sidste skud på stammen er Love & Friendship, der bygger på en af Austens tidlige værker skrevet i brevform i 1795, da hun var knap 20 år gammel. Bogen blev først udgivet i 1871 mange år efter hendes død.

Historien foregår i 1790erne. Lady Susan (Kate Beckinsale) ankommer, efter at have mistet sin mand og med sin økonomi hængende i laser, til sin svigerfamilies store landejendom for at undslippe ondartede rygter om sit udsvævende liv i byen. Hun er ikke just tynget af sorg. Tværtimod. Hun er i strålende form og virker stålsat på at finde en ny og endnu rigere model til sig selv og sin datter Frederica (Morfydd Clark).

Location images of Love & Friendship, a Jane Austen film adaptation starring Kate Bekinsdale and Chloe Sevigny, directed by Whit Stillman. CHURCHILL PRODUCTIONS LIMITED. Producers Katie Holly, Whit Stillman, Lauranne Bourrachot. Co-Producer Raymond Van Der Kaaij. Also Starring: Xavier Samuel, Emma Greenwell & Morfydd Clark

Foto: Angel Films                                                                                                                         Som i andre af Austens romaner finder vi i Love & Friendship satiriske og feministiske undertoner. For den giftemodne kvinde handler det udelukkende om at finde en formuende mand, og alle kneb gælder, hvilket vi i den grad får bekræftet i filmen. Lady Susan skyr intet for at nå sit mål. Hun er skrupelløs, manipulerende og i bund og grund gennemusympatisk. Hun bruger og misbruger til egen fordel i flæng folk omkring sig, og hendes ansvarsfølelse over for sin teenage datter kan ligge på et meget lille sted. Taktikken fungerer, og hun bevæger sig langsomt og sikkert mod målet.

Ross McDonnell

Foto: Angel Films

Beckinsale er eminent i rollen som Lady Susan. Hun er en sand heks, men en meget smuk, charmerende og morsom en af slagsen. Det er omkring hende hele filmen drejer. Tempoet er på det verbale plan lynhurtigt, så man skal være på dupperne for at følge med. Der bliver talt i en uendelighed hele filmen igennem. Et sted i filmen siger Susan til sin veninde Alicia Johnson(Chloë Sevigny), der har giftet sig med en ældre mand: Hvilken fejltagelse du gjorde, da du giftede dig med ham. Han er for gammel til at kunne styres og for ung til at dø.

Ross McDonnell

Foto: Angel Films

En meget morsom figur er Fredericas hovedrige bejler Sir James Martin (Tom Bennett). Han er lige så ubegavet og fjollet, som han er styrtende rig, og det siger ikke så lidt. Men i modsætning til sin mor lader Frederica sig ikke besnære af rigdom og slotte. Hun vil, til sin mors store fortrydelse, den sande kærlighed.

Bag filmen står Whit Stillman som også står bag den oscarnominerede film Metropolitan(1990), der var inspireret af Austens roman Mansfield Park.

Love and Friendship er visuelt flot. Store godser, herskab og tjenestefolk gør sig godt på film og tv. Bare tænk på Downton Abbey. Love & Friendship er ikke den bedste filmatisering af en Austen roman, men den er både charmerende og morsom, og med sin stærke atypiske heltinde er filmen bestemt værd at se.

Instruktør: Whit Stillman
Trailer: Angel Films

Premiere: 11. august