Kulturkupeen

Macbeth in Concert med Woods of Birnam og i front Christian Friedel.

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Ulla Strømberg.

Macbeth in Concert med Woods of Birnam og i front Christian Friedel.

Det er kun en koncert, men hvilken koncert. Der er drøn på fra første sekund, og med fire musikere og skuespilleren, sangeren og instruktøren Christian Friedel i front oprulles Shakespeares Macbeth-figurs mange sjælekvaler eller måske snarere fraværet af følelser, men til gengæld en mands totale deroute.

Macbeth in Concert. Hamletscenen. 2023. Produceret af Woods of Birnam. Christian Friedel. Foto: Bo Nymann.

Woods of Birnam er navnet på det band, som Christian Friedel står i spidsen fo,r og som danskerne kender, da de har været på besøg i Helsingør tidligere, både i 2018 og i 2015. Hver gang har mødet været fascinerende og anderledes. Se nedenfor mine gl. anmeldelser fra Kronborg og Shakespeare-festivalen på Hamletscenen..

Den tyske skuespiller Christian Friedel er bidt af Shakespeare, og sammen med musikerne har gruppen fundet en vidunderlig sound, en slags indie-teatermusik, som kloge hoveder og superfans af bandet Woods of Birnam fortalte mig efter forestillingen. For Hamletscenen fortæller desværre ikke så meget i deres introtekster.

Macbeth in Concert. Hamletscenen. 2023. Produceret af Woods of Birnam. Christian Friedel. Foto: Bo Nymann.

Men det gør ikke noget, for det er en intens oplevelse med så mange elementer, der smelter sammen med musikken (4 musikere og sangeren), et formidabelt lysshow og først som sidst en overvældende baggrundsfilm, som er hentet fra den teateropførelse af “Macbeth”, som blev vist i Dresden i efteråret 2022 med 14 skuespillere, adskillige dansere og Friedel som instruktør. ( det er en vigtig information, som Hamletscenen ikke skriver så tydeligt.)

Ikke kun er denne teaterproduktion filmet og klippet vildt sammen, der er også som primær effekt valgt en kaleidoskopisk teknik, som ser tindrende flot ud med kroppe i tusindtal etc.

Macbeth in Concert. Hamletscenen. 2023. Produceret af Woods of Birnam. Christian Friedel. Foto: Bo Nymann.

Sammen med bandets fortsatte lydtæppe, baggrundsfilmens evige flimren, et skiftende lysdesign og den intense Christian Friedel som sanger og skuespiller på engelsk og tysk spilles en ret omvendt “Macbeth”.

Alt udenomsværk er flot, besnærende og overvældende, men giver ikke noget ekstra til Shakespeares tragedie om den begærlige militærmand Macbeth og hans ikke mindre magtliderlige kone Lady Macbeth. De vil have magt og krone, men vejen er blodig, og da målet er nået kræver det blot endnu mere blod og de magter ikke at se sig selv i øjnene.

Macbeth in Concert. Hamletscenen. 2023. Produceret af Woods of Birnam. Christian Friedel. Foto: Bo Nymann.

Netop fordi Christian Friedel som en anden Jørgen Leth (engang i tresserne med “Hamlet” i Aarhus) synes, at Shakespeare er for kedelig, og at scenerne derfor må omrokkeres, bliver det faktisk mindre interessant.  Shakespeare havde nok en tanke med at fortælle historien om Macbeth fortløbende. Her hos Christian Friedel er slutningen blevet begyndelsen. Derefter følger brudstykker fra de forskellige hændelser, inklusive at Lady Macbeth pludselig er død, men så er der for Macbeth ingen at dele sejren med.

Hvis man kan droppe at tænke på tragedien “Macbeth” som samlet teaterværk og blot imponeres af opfindsomheden og det musikalske niveau, er denne “Macbeth” mere end anbefalelsesværdig og varer under to timer.

Der spilles både fredag og lørdag i Helsingør i Kulturværftet, indendørs, på grund af de skiftende vejrguder. Og det er en klog beslutning.

Christian Friedel, og musikerne Onno Dreier, Philipp Makolies, Christian Grochau, Uwe Pasora samt som bagtæppe filmoptagelser af den teaterproduktion af Macbeth, som havde premiere i Dresden d.10.9. 2022.

Tidligere anmeldelser af Woods of Birnam:

2018:

Searching for William. Kronborg Slot, HamletScenen.

2015:

https://www.kulturkupeen.dk/hamlet-med-eget-rockorkester/

 

www.hamletscenen.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *