Menu Luk

 

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse og anbefalinger af Ulla Strømberg.

Kunstnerisk flot og overbevisende åbning af Operafestivalen 2023.

Københavns Operafestival eller for at være international: Copenhagen Opera Festival åbnede fredag med en imponerende genopsætning af operaen ”Brødre” – oprindelig produceret af Den Jyske Opera, nu i et samarbejde imellem festivalen, Malmø Opera og Den Islandske Opera.

Brødre. opera. Københavns Operafestival. 2023. Pressefoto.

”Brødre”, som er skabt henover Susanne Bier og Anders Thomas Jensens film ”Brødre” fra 2004, har musik af den yngre islandske komponist Daniel Bjarnason, mens librettoen er af svenske Kerstin Perski. Den jyske Operas version blev instrueret af Kasper og Holten og Amy Lane med scenografi af Steffen Aarfing.

Imponerende og bevægende, intet mindre, er den nye version af den gamle produktion, som publikum nu de næste dage kan opleve i Tunnelfabrikken i København . Mere end hundrede kunstnere er tilstede foran og på den rene lysende kasseformede sceneopbygning. Stort orkester fra Malmø Opera og et operakor hentet hos Den Islandske Opera.

I den lukkede, hvide kasse, som udgør hele scenografien, oprulles historien, mens  musikken er ren, understyret med to-tre opadgående store crash.

For historien er trist og uafvendelig, men også, som instruktøren ved en introduktion kunne sige, opbyggelig.  Men fra filmens meget konkrete realistiske beretning om Afghanistan og to soldater, er det nu en evig historie om to mænd, der går i krig (sammen). Den ene dør, mens den anden må lide med PTSD for sin egen uformåen. Kan det være værre? Samtidigt er det oplagt at se det nærmest arketypiske i historien.

Med et altvidende kor på græsk manér, som samtidigt også fungerer som personernes underbevidsthed, balanceres imellem indre og ydre følelser hos de to soldater, deres familier og den overordnede. Men alt skåret ind til benet, som intensiteten stiger hen igennem minutterne.

Musikken er mere end interessant, stille, til dels melodisk,  langt hen ad vejen, ofte med enkelte soloinstrumenter, når følelsesfulde øjeblikke skal beskrives: klaver, cello eller et par horn. Det hele i en nedadgående kurve. De 95 minutter er smukt sunget og alt klinger fint i det ganske brutale og  afgrænsede rum i den enorme Tunnelfabrik  i Nordhavnen i København.

Musikkens kvaliteter er ikke til at komme udenom, Kasper Holten og Amy Lanes iscenesættelse indlysende minimalistisk og klar og ligeså Steffen Aarfings hvide, igen minimale trappedekoration i det lukkede rum, som både er den mentale tilstand for personerne  – og måske hele verden.  Derimod synes librettoen på engelsk af den garvede svenske forfatter Kerstin Perski at ville mere end blot at være en fremaddrivende kraft for historien der er mange moraliteter med, for mange, måske. Jeg havde nok foretrukket citater fra den store verdenslitteratur.

Som optakt til premieren fredag var der en såkaldt ”talk”, hvor ordstyreren desværre var lidt for ivrig efter selv at tale og føre sig frem og ikke inddrog publikum eller lyttede grundigt til kunstnerne, som havde meget på hjerte. Det var mere end ærgerligt.

Det er ikke første gang, jeg har oplevet det. Nu bør både teatre og andre kulturorganisationer snart tænke sig om før de for dyre penge engagerer mediekendte ordstyrere til deres arrangementer.  Det giver ikke et hak. Kunsten er større end studieværterne fatter.

Der spilles lørdag d.12. 8. kl 12 og søndag d.13. 8. kl.16.  Afsted – en vigtig  og sjælden oplevelse venter.

Søn    13.08.23        16.00

95 minutter uden pause
Synges på engelsk uden overtekster.

HOLDET BAG

Komponist: Daníel Bjarnason

Librettist: Kerstin Perski

Operaen er baseret på Susanne Bier og Anders Thomas Jensens spillefilm ‘Brødre’, og blev uropført af Musikhuset Aarhus og Den Jyske Opera i 2017.

Dirigent: Andrea Molino

Instruktør: Kasper Holten

Associeret og genopsætningsinstruktør: Amy Lane

Scenografi og kostumedesign: Steffen Aarfing

Lysdesign: Ellen Ruge
Videodesign: Signe Krogh

Solister: Oddur Jónsson, Marie Arnet, James Laing, Steffen Jespersen, Eva Jáuregui, Auður Gunnarsdóttir, Jakob Zethner, Michael Bracegirdle, Dénise Beck og Hrólfur Sæmundsson.

Orkester: Malmö Operaorkester

Kor: Operakoret fra Den Islandske Opera

Forlag: Peters Edition Limited, London

Producent: Copenhagen Opera Festival v/ Frederik Støvring Olsen

Produktionsleder: Dýri Jónsson / Christian Jensen

Instruktørassistent og forestillingsleder: Níels Thibaud Girerd

Repetitør og assisterende dirigent: Bjarni Friman

 

Operaen er baseret på Susanne Biers film ‘Brødre’ med manuskript af Anders Thomas Jensen.
Operaen blev uropført af Musikhuset Aarhus og Den Jyske Opera i 2017.

Forestillingen er en samproduktion mellem Den Islandske Opera, Malmö Opera og Copenhagen Opera Festival.

Festivalen er kort -f ra d.11.8. – 20.8. og i år er den imponerende fyldig med meget spændende gæstespil – se det hele på

https://www.operafestival.dk/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *