Kulturkupeen

Meningsfyldte middage. Ny bog om mad, kunst og samtaler.

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Ulla Strømberg.

Meningsfyldte middage. Ny, smuk bog om mad, kunst og samtaler af Marianne Mortensen.

I denne grå og halvkølige tid er der brug for mange og forskellige opmuntringer og ”stimulanser”. Folk spiser julefrokoster allerede i november, køber al for mange nissehuer og tror måske også, helt uden realitetssans, at hjemmebag vil sætte humøret i vejret.

Men en anden form for medicin eller vitaminindsprøjtning kan dog findes i skuespilleren Marianne Mortensen nye bog ”Meningsfulde Middage”. Sammen med datteren Frederikke Z. Vesterskov, der er fotograf, har de tilsammen skabt en bog, der dækker flere områder. Bogen er smuk at skue, et coffee table værdig og så er der vægtigt indhold, både for sjælen og legemet.

Bogen balancerer imellem livsfilosofi og middage, dvs. der er mange gode, næsten overkommelige opskrifter og menuer til helårsbrug. Samtidigt hjælper de smukke fotografier alle kogebogsdebutanter på vej. For hvad er en kogebog uden delikate opstillinger af de tilberedte retter. Her yder ”Meningsfyldte Middage”  fuld valuta.  Man kan næsten blive mæt ved at lade øjnene fortære billederne.

Meningsfyldte middage. Forfatter og fotograf: Marianne Mortensen og  Frederikke Z. Vesterskov, . Foto fra bogen – fragment.

Bogen indeholder, som titlen antyder med ”meningsfyldte”, også en ekstra dimension. Her er inspiration at hente, hvis man har lyst til at samle venner og bekendte om bordet – og ikke kun for at spise. Der skal også diskuteres nogle af de store spørgsmål i livet.  Men det kan på den anden side også give bagslag og gøre nogle folk triste og modløse.

Hvis man f.eks. midt i forretten pludselig får stukket et spørgsmål ud: Hvornår er man gammel? Og hurtigt efter, allerede inden hovedretten: Er det svært at blive ældre? Og under desserten: Er du bange for at dø? – Så kan der godt være, at nogle omkring det velsmagende og veldækkede bord mister mælet og sænker blikket. Denne middag bestod i følge forslaget bl.a. af græskarsuppe efterfulgt af svampepizza. Gad vide, om det ville kunne klare min personlige tristesse over den snigende, ufravigelige alderdom?

Meningsfyldte Middage. Forfatter og fotograf: Marianne Mortensen og   Frederikke Z. Vesterskov. Foto fra bogen. Fragment.

Heldigvis er der også mange gode ”feel good” forslag til, hvordan man selv eller måske med flere omkring middagsbordet på en varm og stilfærdig måde kan reflektere over livet, dagen, vejen og så alle de andre spørgsmål, som kan give live mening. Her er også mange gode litterære henvisninger.

Med følelse og hjertevarme skriver Marianne Mortensen om hvordan familien, hvor begge er freelance, på et tidspunkt ikke havde så mange opgaver. Hun er skuespiller, manden er musiker.  Men da Marianne Mortensen var ung og voksede op i Skagen, havde hun igennem 10 år sommerjob på Skagens Fiskerestaurant, hvor hun avancerede fra det kolde til det varme og vel lærte alt om restaurantdrift.  Så hvorfor ikke udnytte den viden og kunnen?

Resolut lejede parret et større lokale i den lille sjællandske by, hvor hele familien boede, og sammen med døtrene begyndte de at arrangere aftener med mad og kultur. Dvs. folk kunne bestille billetter, og så blev der serveret en treretters menu og samtidigt var der (kendte) folk, der spillede musik eller talte om kunst, psykologi og måske filosofi og tillige diskuterede med gæsterne. Det var hårdt i starten, men da succesen var hjemme, udviklede det sig til lutter glæde i hele familie, for også døtrene hjalp til.

Meningsfyldte Middage. Forfatter og fotograf: Marianne Mortensen og   Frederikke Z. Vesterskov. Foto fra bogen. Fragment.

Bogen er nu det synlige resultat af de erfaringerne og den berigelse, som de mange arrangementer har givet. Sammen med datteren har Marianne Mortensen skabt dette nyttige dokument med tekst og billeder, der både kan vejlede og inspirere.

Bogen åbner for flere muligheder: Nu kan alle lære at arrangere aftener med mad og ånd, men man kan også nøjes med at glæde sig over de smukke billeder og så forsøge sig med nogle af de nemmere opskrifter, selvfølgelig afstemt efter årstiden – og så få et par gode litterære læsetips oveni.

”Meningsfyldte Middage – mad, kunst og samtaler fra hjertet” er en oplagt julegave til alle, der går og rumsterer med livets store spørgsmål og i øvrigt godt kan lide raffineret mad og gerne vil dele tanker og oplevelser inden for det eksistentielle og det kulinariske med andre.

Forlaget Muusmann

www.muusmann.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *