Kulturkupeen

Min enestående mor

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Vi befinder os i 70ernes Rom. En tid med store sociale og kulturelle forandringer. Her bor Clara(Penelopé Cruz) og hendes mand Felice((Vinzenzo Amato) med deres tre børn Adrianna, Gino og Diana.

Familien er netop flyttet ind i en stor lejlighed på øverste etage i et nyopført ejendomskompleks. Udsigten over byen er betagende, men den kan ikke gøre op for Claras og Felices skrantende ægteskab, hvor Felice ynder at have elskerinder ved siden af sin smukke kone.

Når man ser på Clara og hendes tilværelse med den helt igennem usympatiske mand, kan man have svært ved at forstå, hvorfor hun ikke for lang tid siden har forladt ham. Filmen foregår trods alt i en tid med store sociale og kulturelle forandringer herunder kvindefrigørelse. Hvor vil du bo? siger Felice nedladende til Clara, da hun taler om en separation. Hun har været hjemmegående en årrække, og han mener ikke, hun har mulighed for at forsørge dig selv.  Hun virker ikke just hjælpeløs.

Foto: Angel Films

Ud over et dårligt ægteskab handler filmen om teenagedatteren Adrianna’s forhold til sin egen krop. Hun føler sig fanget i den forkerte, og springer ud som drengen Felice til  hendes fars og bedsteforældrenes forfærdelse. Familierelationerne bliver sat under pres.

Penelope Cruz er som altid strålende smuk, dragende og sensuel. Hendes ansigt udtrykker på fornem vis hele følelsesregistret, såvel de små som de store. Hun er en fremragende skuespiller. Hun har vundet et hav af priser og var nomineret til en OSCAR i 2022 for den spanske film Parallelle Mødre.

Hun kan ud over at kunne skrive skuespiller på sit visitkort også skrive instruktør, producer og model. Hun leverer en stærk præstation. Hun udstråler en særlig styrke og urkraft. Vi har set hende for nylig i filmen Parallelle Mødre, hvor hun arbejdede sammen med instruktøren Pedro Almodóvar.

Foto: Angel Films

Hun har gennem sin karriere vundet mange priser herunder en Oscar for bedste kvindelige birolle i Woody Allen’s Vicky Christina Barcelona i 2009.

Instruktøren Emanuele -Crialese siger om samarbejdet med Penelope Cruz, at hun er en skuespiller som spiller såvel instinktivt som rationelt. Hun er åben overfor at tillade sig selv at blive grebet af de følelser, der går igennem hende, når hun skal fortolke sin rolle.

Min enestående mor er ikke en stor film, men den er underholdende og velspillet. Den er et stærkt personligt familiedrama med en universel fortælling om opvækst, identitet og kærlighed. Historien er baseret på den prisvindende instruktør Emanuele Crialeses egne oplevelser.

Filmen havde verdenspremiere på filmfestivalen i Venedig 2022.

Instruktør: Emanuele Crialese

Trailer: Angel Films

Premiere: 17.august 2023

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *