Menu Luk

Mit Liv som Squash

∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Poetisk og anderledes animationsfilm.

Mit Liv Som Squash er en fin lille animationsfilm om at miste en forælder, om ensomhed og længslen efter at høre til et sted. Det er samtidig en hyldest til de børn, som på trods svigt fra forældre, lærer at leve med deres sår på sjælen.

Foto: Angel Films

Squash, der har et stort rundt hoved med blåt hår og øjne som bordtennisbolde, er vores lille helt. Han er ni år gammel og enebarn. Faren har forladt familien og moren er alkoholiker. Hun magter ikke livet, herunder sin søn og er voldelig, når hun er fuld, hvilket hun ofte er. Squash elsker hende alligevel. Da hun dør ved et uheld, bliver han, da der ikke er andre til at tage sig af ham, sendt på børnehjem. De ansatte på børnehjemmet er søde og vil børnene det bedste. Så vi har her at gøre med en omvendt traditionel historie af, hvad vi ellers er vant til at se på film om børn på børnehjem. Forældrene svigter og personalet på børnehjemmet er venlige, imødekommende og deres ansvar bevidst. Sidstnævnte gælder også for politimanden Rayman, der kører Squash ud til børnehjemmet. Han får en helt særlig betydning for den lille dreng.

Foto: Angel Films

Det lyder som en trist og deprimerende film, men det er den ikke. Efter en hård start, hvor Squash, mister sin mor, flytter på børnehjem, og han i begyndelsen bliver tyranniseret af en af de ældre børn, falder Squash godt til, og får gode venner.

Foto: Angel Films

Dialogen børnene imellem er ofte mere voksen og nuanceret end forventelig for aldersgruppen ni til ti år. Det kan skyldes, at børnene netop har været udsat meget traumatiske oplevelser i deres tidlige barndom. Vi hører bl.a. om en far der har misbrugt sin datter, og om en mor der er sindssyg.

Rent visuelt er Mit Liv Som Squash en såkaldt stop-motion animationsfilm. En film teknik, hvor der f.eks. bruges dukker eller figurer af modellervoks til at animere med. Man tager et billede, flytter objektet, tager det næste billede, så det giver en illusion af bevægelse. Sådan bliver man ved. Normalt bruges ca. 24 billeder i sekundet. En teknik der ofte bruges i børnefilm.

Foto: Angel Films

Mit Liv Som Squash er en poetisk og anderledes animationsfilm. Den har noget på hjerte og forsøger at italesætte det ubærlige. Officielt frarådes filmen børn under syv år. Børnene skal efter min mening være ældre f.eks. ni eller ti år, for rigtig at få noget ud af den. Og så skal de ledsages af en voksen, så man kan tale om den bagefter.

Filmen har modtaget flere internationale priser og er en af dette års Oscar kandidater i kategorien Bedste Animationsfilm.

Instruktør: Claude Barras

Trailer: Angel Films

 

Premiere: 9. februar