Kulturkupeen

Filmfortællinger fra Småland og tyttebærsaft

Af Eva Zierau.

Børnenes vinterferie står for døren, og for de af os, der hverken skal på ski eller ligge henslængt på stranden under sydens sol, er der heldigvis en masse børnearrangementer at kaste sig over herhjemme.

Foto: Cinemateket

Et af dem foregår i Cinemateket i København. Her kan børn, og barnlige sjæle i hele vinterferien få et glædeligt gensyn med Astrid Lindgrens elskede figurer som Pippi, Emil fra Lønneberg, Ronja Røverdatter, Madicken og Alle vi børn i Bulderby. Som optakt til filmene bliver der læst højt af bøgerne og serveret småkager og Tyttebær- Majas tyttebærsaft.

Foto: Cinemateket

Astrid Lindgrens bøger tager udgangspunkt i hendes egen opvækst på en gård i Vimmerby. Her boede hun, ligesom på gården Katholt i Emil fra Lønneberg, med karle, tjenestepiger og andre arbejdere. Hun sagde om opvæksten: For et barn var det sjovt og lærerigt at vokse op, sådan som jeg gjorde med mange slags mennesker i forskellige aldre…De lærte mig noget om livet, og om hvor vanskeligt det kan være at være menneske.

Men livet kan i Lindgrens optik sandelig også være super sjovt. Bare tænk på alle Pippis skøre påfund og Emils skarnsstreger.

Foto: Cinemateket

Cinemateket har imidlertid også andre tilbud i ærmet. Det nye Leg med film-aktivitetsområde i Cinematekets underetage byder bl.a. på mulighed for at optage sin egen film med en flyvende bil á la Pippi- eller animere Emil og Ida i en stop motion -film.

Tag dine børn, bonusbørn eller børnebørn ved hånden og slå et smut forbi Filmhuset. En tur ned ad memory lane i selskab med Pippi, Emil og alle de andre af Astrid Lindgrens charmerende karakterer kan man kun blive i godt humør af.

Kilder og fotos: Cinemateket

Astrid Lindgrens Filmfortællinger fra 11.—19. februar 2017