Kulturkupeen

Mit navn er Greta – på Aveny-T.

5 stjerner til det meste, men færre til teksten.

Anmeldelse af Ulla Strømberg.

Mit navn er Greta – på Aveny-T.

Vi kender hende, svenske Greta. Men måske er der også nogen, som allerede er trætte at denne velmenende, lille person i gul regnfrakke, som i perioder har vendt lidt rundt på verdensordenen. Nu står Greta lyslevende på Aveny-T’s scene og hedder faktisk Klara, for det er en dansk klon.

Mit navn er Greta. Aveny-T. 2021. Med Karla Løkke. Tegning af Claus Seidel.

Forestillingen ”Mit navn er Greta” er underholdende og effektiv og tager det meste fra den humoristiske side med en uhyre velspillende og vellignende Karla Løkke som den danske pendant Klara. Men hun opdager desværre, at det engagement, hun har, nok ikke bunder så dybt. For mens hun vil skolestrejke, ligesom idolet, svenske Greta, vil hun også gerne i Magasin og købe en ny sweater. Det er en god pointe, men måske også den eneste i William Lipperts manuskript.

Mit navn er Greta. Aveny-T. 2021. Med Karla Løkke. Pressefoto.

I Emil Rostrups rappe, effektive iscenesættelse og Jon Stephensens flotte, veltrimmede og velfungerende scenografi med Gretas arbejdshule og ellers overvældende projektioner på usikker baggrund, er forestillingen faktisk lige i øjet og kan fastholde unge som modne publikummer. Det eneste, der skuffer er teksten. Den er ikke fornyende og kommer et par gange til at køre i ring, som om forfatteren mangler ekstra stof og kun har de samme Greta-paroler at holde sig til.

Det er synd, for ideen er god nok, også med den danske 15-årige pendant, der både vil og vil ikke. Ar hun også sammenligner sig selv med Jeanne d’Arch er en sjov detalje, bl.a. fordi danske Karla jo slet ikke har hørt om denne fortidige heltinde.

Mit navn er Greta. Aveny-T. 2021. Med Karla Løkke. Tegning af Claus Seidel.

Det er vel også vigtigt at forstå, at svenske Greta faktisk lykkedes med at komme hele vejen rundt fra FN til EU – blot fordi hun stod fast eller fordi? Det ville da være godt med et svar på den gåde. Hvordan kunne lille svenske Greta få kontakt med hele verden?

Denne hyper velspillede forestilling lægger ikke noget nyt til, desværre, men er omvendt mere end brugbar og underholdende som oplæg til unge menneskers engagement i den eksisterende verdensomspændende klimakatastrofe. Det er jo også godt. Og Aveny-T er defineret som et ungdomsteater.

Mit navn er Greta. Aveny-T. 2021. Med Karla Løkke.

Måske har forestillingen valgt rigtigt ved at se på Greta med et glimt i øjet, selv om der godt kunne være endnu flere facts og data, hvis vi skal komme videre.  Og dog – en af pointerne ved klimadebatten eks. på Christiansborg er desværre også, at det er så såre banalt og dobbeltmoralsk, hvad der bliver sagt og gjort af politikerne. Så hvordan skulle en teaterforestilling kunne ryste op med noget mere?

Kort sagt: På Aveny-T er der professionel turbo på Greta-historien med en vellignende og velspillende Karla Løkke i spotlyset  – og glemt er ikke den gule regnfrakkes magi.

Medvirkende: Karla Løkke

Dramatiker: William Lippert

Iscenesættelse: Emil Rostrup

Lysdesign: Jim Falk

Lyddesign: Viktor Dahl

Videodesign: Adam Ryde Ankarfeldt

Scenografi: Jon Stephensen

Kostumedesign: Michael Nøhr

 

Spilleperiode:

  1. maj-20. maj 2021

www.aveny-t.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *