Kulturkupeen

Mod Strømmen – audio-vandringer på Langeland skabt af Baggaardteatret.

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Ulla Strømberg.

Mod Strømmen – audio-vandringer på Langeland skabt af Baggaardteatret.

Ambitiøst audioprojekt, ”usynligt teater”.

Det lokale sydfynske teater Baggaardteatret har i de senere år kastet sig ud i store, komplicerede kulturhistoriske teaterprojekter.

Allerede inden Corona-krisen var de i gang med audio walks, som jo passer eminent ind i en ny tid, hvor vi helst skal være alene og ude i luften. Og det er man her med sin egen mobiltelefon og høretelefoner i ørerne og så ellers gode travesko – (og en bil ved hånden).

Mod strømmen er en kulturel opbyggelig historie om Langelands store mand, H.C. Ørsted, som opdagede elektromagnetismen i 1820 – altså for 201 år siden. At det siden fik altoverskyggende betydning, ved de fleste.  Måske kunne fortællingen også havde omfattet den et år yngre broder Anders Sandøe Ørsted, der blev en stor mand inden for retsvidenskab i Danmark og tillige politiker – og i øvrigt gift med Adam Oehlenschlægers søster.

To knægte fra Rudkøbing bliver de store tænkende mænd i guldalderens Danmark, og selvfølgelig var de omgivet af andre skønånder i København, da de flyttede dertil.  Hvilket historisk materiale. Flot, at Baggaardteatret har set potentialet!

 

Audio walken består af  i alt fire gåture rundt på Langeland og lægger op til et ”medansvar”. For man skal udover at købe billet (på nettet til 89 kr) downloade en app med hovedhistorien og derefter de fire enkelte gåture. På forhånd.  Når man først er draget af sted og bevæger sig ud i terrænet, må man håbe på, at der fortsat er en form for netforbindelse. Det kræver tålmodighed, for ind imellem forsvinder lyden, men kommer dog som regel tilbage igen.

Teksten er skrevet af Jannie Schjødt Kold og er både sjov og begavet. Den nøjes ikke med at beskrive den unge og senere voksne Ørsted. H.C. sættes ind i et større, ahistorisk selskab, hvor han møder opfindere fra fortiden, Tycho Brahe og fra eftertiden: Albert Einstein, Marie Curie og Inge Lehmann. Derved synes teksten for øvrigt at fordele kønnene ligeligt og er politisk acceptabel anno 2021. Samtidig bliver Ørsted også en del af dette større selskab: De Nysgerrige. Dem, der stiller de helt basale spørgsmål og ikke stopper, før der falder svar.

 

Statuen af H.C. Ørsted i Rudkøbing. Mod Strømmen. Baggaaardteatret. 2021. foto: US.

 Personligt kan jeg nok bedst lige de mere ”autentiske” afsnit – dvs. hvor Ørsted enten møder sin barndoms- og ungdoms Rudkøbing eller sine samtidige. Men det er nok en smagssag, for det er jo teater.

 Det er et begavet projekt, som lykkes flot i Jakob Engmanns instruktion. Men uden Thure Lindhardts stemme som unge Ørsted ville det ikke have været nær så sjovt og engagerende.  Lindhardt lykkes med sin lyse stemme at være naturlig, fræk, kvik, humoristisk og letløbende, præcis som man kan forestille sig en højt begavet, lille dreng i et samfund, der bare slet ikke er vant til alle de spørgsmål. For det er pointen: den kvikke apotekersøn stiller spørgsmål efter spørgsmål, og sådan skal en videnskabsmand (in spe) jo gøre.

Gade i Rudkøbing. Mod Strømmen. Baggaardteatret. Foto: US.

Første vandring tager udgangspunkt i Rudkøbing, som er en charmerende lille by med mange velbevarede gamle huse. Man har den ivrige lille dreng i ørerne, mens man har nok at gøre med at finde de gader, der skal drejes ned ad. God introduktion til byen og personen HC.  Og heldigvis er der små pile på gaderne, som man også kan følge.

Andet kapitel begynder i Bagenkop Havn. Den nu så omtalte aktive by, hvor borgerne sagde nej til et udrejsecenter. Det er ikke med, i stedet får man en fin gåtur langs vandet med smukke, nybyggede Bindesbøll-lignende huse i ryggen. Her ruller fantasien.   

mod Strømmen. Baggaardteatret. 2021. Bagenkop havn. Foto: US.

Vi breakede turen over – og først næste dag vendte vi tilbage til Langeland, nord på ved det eventyragtige Tranekær Slot, som knejser højt over landskabet. Det var også her for mere end 25 år siden, at Tickon blev sat i værk, et ambitiøst landart projekt forestået af den lokale kunstner Alfio Bonanno. Her i skoven, som har lidt tornerosesøvn over sig, går turen videre.   

mod Strømmen. Baggaardteatret. 2021. Tranekær Slot. Foto: US.

 

Så skal der igen køres bil for at nå ned til sidste tur ved Skovgaards Gods.  Her er man blevet økologisk hyper aktive med både café og udsalg af økologiske varer. Fornuftigt at lade op før turen går ind i skoven, hvor diskussionen bl.a. handler om ånden i naturen – det store romantiske spørgsmål, som Ørsted var på jagt efter og skrev om i 1849.

Mod Strømmen er sommerunderholdning på et højt plan, hvor man får gået en masse skridt, alt i alt vel 10 km  og nydt en natur, man måske ellers ikke var kommet i nærheden af. At der både er oplysninger om den store naturvidenskabsmand H.C. Ørsted og fiktive møder med andre højtbegavede folk gør kun oplevelsen større.

mod Strømmen. Baggaardteatret. 2021. Ren natur. Foto: US.

Et ekstra plus ved hele dette audioprojekt er de mange gode skuespillerstemmer, der er indforskrevet. Udover Thure Lindhardt, der en suveræn og løfter hele historien, kan man også glæde sig over Karen-Lise Mynster, Kristian Halken, Kirsten Lehfeldt, Stig Hoffmeyer , Simon Sears og mange flere.

Mod Strømmen er ikke for de sløve. Der kræves engagement og gå på mod, men hele projektet er ideelt for rejsende, hvis sommerferien går i nærheden af Langeland.

Kan varmt anbefales alle, og der er ingen sprogbarrierer. Engelsk, tysk og dansk kan vælges. Husk sko, myggebalsam, lidt proviant, gode sko og naturligvis bil.  

Og så er der noget at prale af – bagefter.

Skuespillere: Thure Lindhardt, Iben Hjejle, Rasmus Botoft, Danica Curcic, Karen-Lise Mynster, Waage Sandø, Kirsten Lehfeldt, Stig Hoffmeyer, Simon Sears, Rasmus Hammerich, Elliott Crosset Hove, Signe Mannov, Kristian Halken, Hans Henrik Clemensen, Martin Geertz, Judith Rothenborg, Mads Hjulmand, Katrin Weisser, Marion Reuter & Jakob Engmann

Dramatiker: Jannie Schjødt Kold
Instruktør: Jacob Engmann
www.baggardteatret.dk

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *