Menu Luk

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Gribende ny dokumentarserie om livslang kærlighed.

Den sydkoreanske instruktør Jin Mo-young er optaget af, hvad der er hemmeligheden bag livslang kærlighed.I hans prisvindende dokumentarfilm  My Love, Don’t Cross That River fra 2014, som blev en blockbuster i hjemlandet, følger vi et ægtepar, der har været sammen i 75 år.

Det er en viderebygning af disse tanker, der ligger bag Mo-youngs nye Netflix-serie My Love: Six Stories of True Love. En serie i seks dele om seks ægtepar fra forskellige lande med vidt forskellig baggrund. De har det til fælles, at de har holdt sammen en menneskealder.

Hver episode beskriver et langt samliv. I den første befinder vi os på en Maple Sugar Farm i Vermont. Familien har ejet stedet siden 1871. Her bor ægteparret David and Ginger Isham, som har været sammen i 60 år. Han er født i samme værelse, som han sover i i dag. Oprindelig var det en gård med 100 køer, men moderne effektiv kvægdrift har gjort, at det ikke længere kan betale sig med mindre dyrehold. Nu dyrker familien maple syrup, blåbær og juletræer. De har seks børn. Vi følger ægteparrets dagligdag i marken, i hjemmet og i byen. Det er Ginger, der er den aktive og udfarende i forholdet. Han lader hende tale. Hun siger, at hemmeligheden bag deres gode ægteskab er, at de hver har haft deres opgaver. Hun har taget sig af børnene og han af driften af virksomheden. Dernæst, at de stadig er søde ved hinanden. Vi råber og bander ikke ad  hinanden. Med et kys og et kram, kan man løse mange uoverensstemmelser. Vi behøver ikke en medalje for vores lange ægteskab, bare godt helbred siger Ginger. Hun foranlediger et møde med en bedemand og en advokat, for at få styr på, hvad der skal ske, når de ikke er her længere. Grænseoverskridende samtaler, man ikke kan lade være med at være berørt af.

Foto: Netflix, 2021

Anden episode foregår i Japan hvor det ældre ægtepar Kinuko og Haruhei bor. De har været gift i 49 år. Han fik spedalskhed som barn og blev i 1962 tvangsindlagt på et isolationshospital i 15 år. Her arbejdede Kinuko i køkkenet. Hun fik ham ud, og de har været sammen lige siden.  Kampgeist, tålmodighed og min kones kærlighed giver et langt liv, men alle har sin egen skæbne. Den bestemmer vi ikke over. Du må ikke efterlade mig, siger han til den nu 84 årige syge Kinuko, da familien fejrer deres 50 års bryllupsdag.

Foto: Netflix, 2021

I næste del af serien befinder vi os på en stor muslinge-farm i Korea. Ægteparret Seengja og Veongsam har været gift i 43 år og driver farmen sammen. De arbejder fra tidlig morgen til sen aften, men Seengjas krop vil ikke mere. Børnene vil have, at de skal gå på pension og sælge farmen. Seengja er ikke enig. Hun ønsker trods skrøbelighed at videreføre ægteparrets livsværk.

Foto: Netflix, 2021

Endelig skal nævnes et afsnit om to brasilianske kvinder Nicinha og Jurema, der har været sammen i 43 år og mødtes da de var respektive 14 og 20 år. De har opfostret fire børn sammen og bor med børn og børnebørn i en overbefolket Favela i Rio de Janeiro. De drømmer om en pensionisttilværelse på landet.

Foto: Netflix, 2021

Episoderne er instrueret af filminstruktører fra de respektive lande, hvor parrene bor. Episoderne har således vidt forskellige udtryk ikke kun stilistisk og indholdsmæssigt, men også på den måde de enkelte par håndterer deres gensidige kærlighed. Det er sjældent, at man på film ser ældre mennesker i hed omfavnelse. Det er befriende, at det ikke kun er unge, der har patent på fysisk kærlighed.

Overordnet er budskabet i My Love: Six Stories of True Love, at man i et livslangt forhold finder lykken i det små og det nære. Sygdom og skrøbelighed er et vilkår ved at blive gammel.

En af de medvirkende siger til sin kone:Ingen kan overvinde tiden. Jeg føler mig ung, men min krop kan ikke følge med. Hvis du ikke har det godt, kan jeg ikke lave noget- som en armløs blæksprutte. Jeg har ikke brug for nogen. Kun dig, så bliv hos mig. Det er svært ikke at knibe en tåre.

Jeg vil ikke anbefale at se alle seks afsnit i et stræk. Hver enkelt episode maner til eftertanke, og det skal man tage sig tid til. Serien bliver næppe en Blockbuster for unge. For os andre er det en reminder om at livet er skrøbeligt, og man skal huske at nyde det, mens man kan.

Director-screenwriter-director of photography: Jin Mo-young

Trailer: Netflix

Premiere: 13. April 2021 på Netflix

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *