Kulturkupeen

Nøddeknækkeren og de fire kongeriger.

∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Eva Zirau.

Tjajkovskijs romantiske ballet Nøddeknækkeren fra 1892 om Clara og familien Stahlbaums overdådige julefest er for mange indbegrebet af jul, eventyr og charme. Disney har med sin nyeste live-action film Nøddeknækkeren og de fire kongeriger produceret en fri fortolkning af E.T.A. Hoffmann’s elskede juleeventyr Nøddeknækkeren og Musekongen fra 1816.

Vi befinder os i London i begyndelsen af 19.århundrede. Det er juleaften. Inden familien Stahlbauer tager på det årlige julebesøg hos børnenes onkel Drosselmeyer(Morgan Freeman), får den 14 årige Clara(Mackenzie Roy) og hendes to søskende en særlig julegave. Den er fra deres mor, som de har lige mistet, så stemningen er tung. Clara får et stort sølv æg, som kan åbnes, men der mangler en nøgle til at gøre det. Clara er ikke en helt almindelig pige. Hun er meget interesseret i videnskab og teknik, en interesse hun har fået fra sin gudfar Drosselmeyer. Til gaven hører der en lille note fra moren, hvor der står: Alt hvad du behøver er indeni.

Da familien ankommer til den godhjertede Drosselmeyer, fortæller Clara ham om gaven. Han tilskynder hende til at finde nøglen, og snart finder hun en gylden tråd, som fører hende gennem en tunnel bort fra byen og ind i Eventyrland.

Her møder hun feen Sugar Plum (Keira Knightly), Mother Ginger (Helen Mirren) og den onde Musekonge. Spørgsmålet er, om hun kan finde nøglen dér, så hun kan få afklaret sin mors kryptiske besked.

Det første kvarter af Nøddeknækkeren og de fire kongeriger er en rigtig julefilm. London som kulisse, sne i gaderne, skøjteløbere og flotte juletræer for ikke at tale om Tjajkovskis skønne musik fra balletten. Jeg blev i julehumør og tænkte, at filmen har potentiale til at blive en juleklassiker. Men så snart vi bevæger os udenfor storbyen tager historien en markant drejning. Det romantiske og poetiske får et skud for boven, og vi bevæger os ind i en dyster og voldsom fantasiverden, der kan være svær at holde rede på. Så hvis man tror, at man skal ind og se en romantisk julefilm med udgangspunkt i Nøddeknækkeren, som vi kender den, må man tro om igen.

På en anden side er filmen stilistisk og teknisk vildt imponerende. Filmen har et væld visuelt  spektakulære scener i stærke klare farver med et hav af medvirkende. Nøddeknækkeren og de fire kongeriger er indbegrebet af en overdådig flot Disney film.

Filmen har mange handlingstråde. Nok lige i overkanten til mindre børn. Der er en grund til at filmen ikke vises i en udgave med dansk tale.

Det skorter ikke på kendisser på rollelisten. Af de ovennævnte skal specielt fremhæves den 17 årige hovedrolleindehaver Mackenzie Roy.  Hun yder en flot præstation, som den på en gang sårbare og viljestærke Clare.

Bag filmen står den 68 årige Oscarvindende amerikanske instruktør Joe Johnston, som bl.a. er kendt for Jurassic Park III.

Der er megen dans og ballet i filmen ikke mindst i forbindelse med efterteksterne. Man sidder en stund og fordøjer alle indtrykkene. Det virker godt.

Nøddeknækkeren og de fire Kongeriger er måske ikke en af de bedste live- action film fra Disney. En film som Skønheden og Udyret (2017) er mere poetisk og gribende. Men rent visuelt er den helt i top. Så inviter endelig familiens større børn i biffen og se den.

Instruktør: Joe Johnston

Fotos og Trailer: The Walt Disney Company Nordic
Premiere: 1. november