Menu Luk

Nordenfjords – lokalforankret spil på Vendsyssel Teater.

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Ulla Strømberg.

Nordenfjords!

Harmonisk og velspillet, lokalforankret historie spillet på Vendsyssel Teater.

Deroppe, Nordenfjords, ved man aldrig hvad de sætter på scenen i det nye teaterhus i Hjørring. Ambitionerne fejler ingenting, så hvert nye besøg er spændende.

Denne gang er det blevet til en stilfærdig perle, hvor både rum og lokalområdets særheder og hemmeligheder på smukkeste vis er blevet det kit, der holder hele historien sammen. Lokalteater på forbilledlig vis.

Nordenfjords. Vendsyssel Teater. 2023. Isa Marie Henningsen. Foto: Tao Lytzen.

En ung pige har mistet sin mor. Nu er hun på jagt efter den fader, som moderen ikke ville fortælle hende om.

Pigen spilles med 100 % ægthed af Isa Marie Henningsen.  Rummet er stort, og sådan er det nordenfjordske landskab jo. Dermed er der fin overensstemmelse mellem teaterrum og ”kulisse”. For den unge pige søger i det lokale med et foto i hånden, der viser en mand, et barn  og hendes moder.

Nordenfjords. Vendsyssel Teater. 2023. Lue Støvelbæk. Foto: Tao Lytzen.

Der er veje og afveje i eftersøgningen, men en rød tråd, spillet som altid fint og nuanceret af Lue Støvelbæk, bliver hendes lille klippe til allersidst. Inden da er hun via den lokale grilldame, mystiske mænd og vilde dyr kommet på både veje og afveje.

Nordenfjords. Vendsyssel Teater. 2023. Isa Marie Henningsen. Foto: Tao Lytzen.

De mange skuespillere udenom er alle velplacerede i det åbne rum, som instruktøren Madeleine Røn Juul  sammen med scenografen Gøje Rostrups har skabt.  Det er optimalt og i øvrigt næsten raffineret i sin enkelthed og giver de rigtige vilkår, så også teksten af  Thomas Mackmann kan flagre lidt.

Nordenfjords. Vendsyssel Teater. 2023.. Foto: Tao Lytzen.

Et ungpigekor, Norjysk Pigekor, klædt smukt og  helt stilfærdigt i sorte kostumer og bøllehatte fungerer eminent, men for min skyld måtte de godt være endnu mere en del af den fremadskridende eftersøgning af den forsvundne fader.

Da jeg oplevede forestillingen var publikum grebet af spillet og historien. Men de var faktisk alle fra det meget ældre segment, blot en konstatering.

Nordenfjords. Vendsyssel Teater. 2023. . Foto: Tao Lytzen.

Dansk teater er ved at polarisere sig. Hvordan kan teatret igen blive et fælles mødested? Enten er det reklamekroner eller udenomsaktiviteter, der skal få også yngre publikumsgrupper inden for i de mørke teaterrum eller… Hvem kender opskriften?

Denne forestilling om en ung pige på jagt efter en samlet identitet burde være vedkommende for også yngre aldersgrupper.

Nordenfjords” er på alle måde en lykkelig teaterproduktion, hvor det hele går op i en højere enhed. Selv om det blæser deroppe,  og det er grilldamen i Hirtshals, der er den mest vidende, er det en moderne, eviggyldig historie om at finde sine rødder på godt og ondt for at kunne blive et helt menneske.

Nu hedder forestillingen jo “Nordenfjords” – men lur mig, at den også vil fungere som ”Smålandshavet”, ”Vadehavet”  eller noget helt tredje.

Medvirkende

Isa Marie Henningsen
Michael Brostrup
Annika Johannesen
Nicklas S. Lundstrøm
Lue Støvelbæk
Hanne Laursen
Caspar Juel Berg
Fra Nordjysk Pigekor
Julia Than
Sif Sybrandt
Sofie Kepler
Selma Duch
Maria Sørensen
Karoline Skovbjerg Nielsen
Kamma Viberg Elleriis
Ida Baggesen
Dagmar Vase
Amalie Baggi
Matilde Bach Skovmand
Anna Sofie Brændgaard Rømer
Sigrid Jensen
Ida Sofie Skov Larsen
Idamarie Anke Mørch
Lærke Lill Vestergaard
Emma Lykke Ydesen
Ingrid Johanson
Maja Haugaard
Rosa Georgine Lyng Thørholm
Tilde Duch Pedersen
Sandra Marie Vestergaard Stokbro

 

Kunsterne bag

Dramatiker: Thomas Markmann
Instruktør: Madeleine Røn Juul
Scenograf og kostumedesigner: Gøje Rostrup
Komponist: Johannes Smed
Korleder: Christina Kjærulff
Koreograf: Peter Friis
Lysdesigner: Mia Jandje Willett
Lyddesigner: Kasper Neergård
Dramaturg: Ditte Bladt-Hansen

1 Comments

  1. Niels junior

    Det ser ud til, at det er noget man bør køre efter, især når man er født o Hjørring. Iøvrigt lavede den gamle Vendelbo for nylig film i Kvissel i to nætter, hvoraf den ene var våd. Jeg kan ikke vente til foråret med at se Caspar i
    Hobro.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *