Kulturkupeen

Norén på Teater Grob.

 ∗ ∗ ∗ ∗ ∗

 Anmeldelse af Ulla Strømberg.

En aften på teater Grob på Nørrebro. Hvilken god aften. Kl.17 to alvorlige enaktere af gamle Lars Norén.

Fra en samling af små stykker ”Terminal”, som blev skrevet imellem 2004-08, har en dansk svensk teatergruppe valgt to stykker. Her opleves essensen af Noréns dramatiske talent. Nærvær, desperation og ægthed lyser ud af replikkerne og af skuespillerne. Det er Beckett uden absurditeter, men viser blot hverdagens håbløse mangel på forklaring. Hvorfor er vi ikke glade og lykkelige, når mulighederne foreligger. Det unge par, der venter barn,kan alligevel ikke finde rytmen. Pludselig bliver hun bange, mens han mistro til den ukendte nabo vokser. Hvorfor ved vi intet om vore medmenneskers følelser og tanker. Og de ender selvfølgelig med at gå hver til sit.

 

Lars Norén Terminal Teater Grob

Lars Norén. Terminal. Teater Grob. Pressefoto.

Endnu en enakter, lidt mindre i følelsesregistret og måske mindre dynamisk. Et ungt par sidder på hospitalet og deres lille for tidligt fødte ligger og kæmper en positiv kamp for livet. Black out nu skal der pakke sammen, for hun klarede det ikke. Men hvor tager man hen. Hvor findes der trøst?

Gruppen som kalder sig Terminal og måske har spillet flere af Noréns tekster gør det meget fint – Rolf Hansen som den tilsyneladende både bløde og kontante mand over for den kvindelige kvinde Julie Riis, suppleret med svenskeren, for det er jo dansk/svensk: Martin Nóren. Instruktion af Thomas Müller.

Gruppen må gerne blive lidt længere. Dette gæstespil varer kun 3 dage, kom endelig tilbage. Og til andre: Check lige om man ikke kunne spille nogle af Nórens tidligere stykker, før det hele blev S/M, vold og indespærring.

Jeg kan stadig huske de miljøer, som Nóren var i stand til at skabe med nyrige unge Stockholmere, som drak café latte og hørte italiensk popmusik og havde cashmere sweatre på. Det var dengang, hvor vi i DK stadig gik i partisantørklæder.   I Danmark var det bl.a. Carsten Brandt, Vibeke Bjelke og Ulla Godtlieb, som var eminente instruktører og fødselshjælpere. Tilbage til 1980erne tak.

 

Teater Grob

Terminal – fornemmelse og det grå rum

Med: Rolf Hansen, Julie Riis og Martin Norén Instruktion: Thomas Müller Gæstespil af Teater Terminal

Teater grob

Terminal – fornemmelse og det grå rum

Med: Rolf Hansen, Julie Riis og Martin Norén Instruktion: Thomas Müller Gæstespil af Teater Terminal

 

Kun i dag fredag og i morgen lørdag.