Menu Luk

Northern Soul

∗∗∗

Engelsk ungdomskultur i 70erne.

CPH PIX og Cinemateket præsenterer den 18. april den engelske spillefilm Northern Soul. Filmen foregår i 1974 i industriområdet Lancashire i Nordengland. Her er trøstesløst, gråt, tåget og ringe fremtidsudsigter for unge, der vil andet end at arbejde i industrien.

Northern Soul handler om to teenagere John Clarke(Elliot James Langridge) og Matt(Josh Whitehouse), hvis liv ændrer sig drastisk, da de kaster sig over den nye ungdomskultur, som dyrker sort amerikansk soulmusik, festorgier, dans og amfetamin.

Soulmusik bliver deres kald, og de drømmer både om at rejse til Amerika, som har været soulmusikkens centrum siden 50erne, og om at blive DJ´s på de store spille- og dansesteder i Nordengland. I virkelighedens verden var genren Northern Soul, som var stærkt inspireret af den amerikanske sorte soulmusik, specielt populær blandt unge i 70erne i Nordengland.

Man kunne fristes til kalde Northern Soul en engelsk udgave af Saturday Night Fever(1977) med John Travolta i hovedrollen som discokongen Tony Manero. Tematisk minder de to film også om hinanden. Unge kaster sig over dans, musik og stoffer for at undslippe en kedelig hverdag med et udsigtsløst ni til fem job. Alligevel er de to film meget forskellige. Northern Soul er, med sit fokus på alkohol, narko og en meget rå jargon, en mørkere film end Saturday Night Fever. Sidstnævnte er mere uskyldig og fokuseret på glæden ved livet, musikken og dansen. Når det er sagt er der også er nogle flotte danseoptrin i Northern Soul. Det håndholdte kamera giver filmen et autentisk præg. Northern Soul giver et stemningsbillede, af en del af ungdomsklub livet i England i 70erne. Det er interessant.

Rigtig grebet blev jeg imidlertid ikke. De unge skuespillere er udmærkede, men der mangler den sjæl, varme og charme, som netop er kendetegnet ved soulmusik. En af de unge siger i filmen: You listen to the records, and they talk to you. Den dimension kom ikke tydeligt nok frem i filmen.

Northern Soul er instruktøren Elaine Constantines første fiktionsfilm. Hun er modefotograf og dokumentarist og bl.a. kendt for at portrættere engelsk ungdomskultur. Hun er selv vokset op med fænomenet Northern Soul.

Filmen er smal. Den henvender sig primært til ældre, der var unge i 70erne og kendte til fænomenet i England, men også unge i dag, kan måske synes, at det er sjovt at se, hvordan de gamle skejede ud dengang.

Den er tekstet på engelsk

Instruktør: Elaine  Constantine

Premiere: Cinemateket 18. og 23.-26.april 2015