Kulturkupeen

Nostos – hos Corpus på Det Kongelige Teater.

Kommenteret af Ulla Strømberg.

( Alle fotos fjernet)

En overraskende time i den nye parkeringskælder ved Skuespilhuset.

Ballet for 7 biler, 6 dansere og masser af plastic – opført i en parkeringskælder.

 

Corpus er Det Kongelige Teaters lille eksperimenterende balletgruppe, der danser sig frem mod nye former.  Nyeste værk var weekendens interessante ”Nostos”, en stedspecifik oplevelse i det nye underjordiske parkeringshus ved Sct. Annæ Plads.  Endnu er der rent og pænt og derfor et oplagt sted at afprøve noget vildt: 7 sorte Audibiler, i metervis af ugennemsigtigt plastic og 6 dansere. Det var ingredienser fra koreografen Sebastian Kloborg. Oveni havde han taget inspiration fra Odysseen om at rejse ud og at komme hjem igen. Som udgangspunkt helt fint, men svært at aflæse i denne nonverbale forestilling.

 

Men det gør ikke noget, for det, der rykker i balletten, er blandingen af det store tomme rum under jorden, det skarpe lys, den uhyggelige plastic, som kan skabe en mindre labyrint og samtidig er med til at forme det eneste kostume, da resten er i træningsdragter.

Egentlig er det intet nyt under solen, Kirsten Dehlholm og co. har på alle måder afprøvet mulighederne ved stedsspecifikke forestillinger – uden ord, men hvor mennesket, kroppen og evt. et kostume kan gå op i en højere enhed og forrykke vor vante forestillinger om henholdsvis rum og figur.

 

Men danserne kan deres kram, uanset hvad de sættes til. Med plasticen og den smukke unge, kvindelige danser bliver det til en æstetisk oplevelse. Kostumet har sin andel med alle mulige betydninger: en brudekjole, et skib og evt. bølgeskvulp, og der kommer Odysseen ind.  Det hele flot sat sammen af scenografen Chr. Albrechtsen. De andre dansere er kryb,  underlige væsener dyr eller mennesker. Men hen ad vejen begynder de at tage kontakt med publikum, der ellers blot har iagttaget den unge brud spankulere i garagen og gå og kravle henover biler.

Hen imod slutningen får danserne publikum til at samle sig i en gruppe og alle beordres ned på jorden, hvorefter bilerne starter motorerne – uden at køre!

 

Corpus arbejder sig hen imod noget, men man kun ønske for dem, at de fik nogle rigtig store udfordringer. Lige nu synes det som om, de gerne vil, men bare ikke helt ved, hvad de vil.

I øvrigt er det rigtig godt for Corpus at komme ud af de kongelige bygninger.

Holdet bag Nostos

Instruktør: Sebastian Kloborg
Koreografi: Sebastian Kloborg i samarbejde med danserne
Dansere: Zoé Bernabéu, Marco Herlev Høst, Nastia Ivanova, Hazuki Kojima, Pierre Piton, Alexander Stæger
Scenograf og kostumedesigner: Christian Albrechtsen
Kostumier: Rikke Korfix
Scenograf- og koreografassistent: Ditte Bertelsen
Proces- og organisationsudvikler: Marie Haugsted Mors
Kunstnerisk leder, Corpus: Tim Matiakis
Kreativ producent, Corpus: Eva Steen Nordhagen
Teknisk leder, Corpus: Kasper Riisberg
Assistent, Corpus: Dominyka Skarbaliute
Grafisk designer, Corpus: Benjamin Graahede / No 22

Samt Audi!.
Tidligere på sæsonen så jeg ”Prefecture” i prøvesal A, der havde fået egen indgang – (men ikke egen udgang!). En gammeldags, næsten henkogt og afkølet forestilling. Med ”Nostos” er Corpus på vej mod lysere tider, men vejen er lang.

Holdet bag Prefecture

Koreograf: Martin Forsberg
 Dansere: Zoé Bernabéu, Marco Herlev Høst, Nastia Ivanova, Hazuki Kojima, Pierre Piton
 Scenograf: Jenny Nordberg
 Lyddesigner: Mitja Nylund
 Lysdesigner: Anders Poll
 Prøveleder & koreografassistent: Mattias Suneson
 Parfumedesigner: Christopher Brosius / CB I Hate Perfume
 Kunstnerisk leder, Corpus: Tim Matiakis
 Kreativ producent, Corpus: Eva Steen Nordhagen
 Procesudvikler, Corpus: Marie Haugsted Mors
 Teknisk leder, Corpus: Kasper Riisberg
 Assistent, Corpus: Dominyka Skarbaliute
 Kostumier: Rikke Korfix
 Tonemester: Rasmus Kreiner, Sylvester Holm
 Produktionsleder: Per UffelmannFotograf: Jubal Battisti, Malin Arnesson
 Grafisk designer, Corpus: Benjamin Graahede / No 22

 

Citat fra hjemmesiden:

Hvad er Corpus?

Corpus er et aktuelt dansekompagni og en autonom del af Den Kongelige Ballet. Corpus består af seks dansere og et kunstnerisk team ledet af Tim Matiakis.

Corpus’ ambition er at være med til at forme dansens fremtid ved at præsentere forestillinger og events, der har fysiske potentialer i fokus. Derudover er det Corpus’ mål at være et væksthus for progressiv samtidskunst i alle genrer.

Corpus er fascineret af kroppen, finder inspiration i alt og er optaget af hvordan tanker og ideer bliver til fysiske handlinger, forankret i det samfund du lever i. Corpus tror på, at dans er for alle, at publikum er vores vigtigste samarbejdspartner og at den mindste handling er vejen frem. Corpus vil udvikle dansen og improvisere – i salen, på kontoret, i verden og overraske igen og igen.

Corpus’ hjemmescene er A-salen bag Gamle Scene – et åbenhjertigt rum for de nysgerrige, hvor oplevelsen er din, baren er billig, og du er varmt velkommen!

Følg os på Facebook, så ved du altid, hvornår vi har fundet på noget: https://www.facebook.com/CorpusDK

 

 

www.kglteater.dk