Kulturkupeen

Ordet – streamet af Folketeatret 2. påskedag.

Anbefaling af Ulla Strømberg.

Kaj Munks “Ordet” – streamet eftermiddag og aften af Folketeatret 2. påskedag.

Nedenfor følger info om “Ordet” – læs også gerne kommentaren om selve opsætningen, der blev streamet d.5.4. https://www.kulturkupeen.dk/ordet-kommentar-om-streamingen-2-paaskedag/

Når 2. påskedag indtræffer, er der måske brug for nye input efter mange helligdage i selskab med de samme mennesker. Folketeatret tilbyder Kaj Munks ”Ordet” i en helt ny opsætning,  og sandelig om det ikke er gratis.  Det er en anderledes teaterpremiere, for filmmanden Torben Skjødt Jensen har filmet den nye teaterproduktion, der sendes fra eftermiddagen, mandag d.5.4., kl. 15 og frem til kl.23.

Linket findes på dagen på Folketeatrets hjemmeside: www.folketeatret.dk

Ordet på Folketeatret. Streamet d.5.4. 2021. Pressefoto.

Holdet er sat med instruktøren Moqi Simon Trolin, scenografen Palle Steen Christensen og en lang række skuespillere: Waage Sandø, Preben Kristensen, Amalie Dollerup, Esben Dalgaard Andersen, Mads Reuther, Morten Brovn, Michael Slebsager, Peder Holm Johansen, Jeanette Binderup-Schultz, Nadia Jasmin Nielsen & Mia Ellen Kjær.

Skuespillet ”Ordet” af Kaj Munk blev oprindelig skrevet i 1925, men fik først premiere i 1932 på det daværende Betty Nansen Teatret. Det blev en succes og syntes oplagt at filmatisere. Olaf Molander, den store svenske instruktør, skabte en film over skuespillet med premiere i Sverige kun få dage før Kaj Munk blev myrdet, d 4. januar1944. Tyskerne hentede ham i præstegården i Vedersø og likviderede ham ved Silkeborg.

Kaj Munk havde igennem årene været en kontroversiel figur i den danske offentlighed, da han i 1930erne i avisindlæg udtrykte sin uenighed med den demokratiske, danske ånd og tværtimod sympatiserede med de to store ledere, Mussolini og Hitler, og så dem som fremtidens førere. Efter besættelsen ændrede Munk synspunkt og blev en ledende figur i modstanden over for tyskerne.

Siden inspirerede ”Ordet” Carl Th. Dreyer, der i 1955 havde premiere på den berømmede film ”Ordet” med Henrik Malberg som den gamle far og Preben Lerdorff Rye som sønnen Johannes.  Filmen modtog en Gylden Løve ved Venedig Filmfestivalen samme år og er i det hele taget blevet en legendarisk, dansk film med et internationalt ry.

Ordet på Folketeatret. Streamet d.5.4. 2021. Pressefoto.

”Ordet” som skuespil er ikke nemt at sætte på en scene. Det er historien om tro og mere end det, da den gale Johannes udretter et mirakel og får svigerinden til at genopstå. Men Kaj Munk var en interessant dramatiker, der formåede at skrive meget levende replikker og gøre livets store spørgsmål nærværende.  Det bliver spændende at finde ud af, om det netop er Munks budskab om at lade menneskene forene sig i lyset af Gud, vi har brug for lige nu. For denne for os alle ganske svære og anderledes tid, kalder på en ny og måske mere bevidst holdning til livet. Jeg vil i hvert fald sidde parat mandag sen eftermiddag:

 

www.folketeatret.dk

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *